Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Петролът се насочва към първи седмичен ръст от октомври

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в петък, само че са на път да запишат най-големият си седмичен растеж от края на август насам, следвайки отслабването на опасенията към евентуалното влияние на новия вид на ковид върху световния стопански напредък и търсенето на гориво, съобщи Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,37 $, или 0,50%, до 70,60 $ за барел, следвайки спад от 2% миналата сесия. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се намали с 0,34 $, или 0,48%, до 70,60 $ за барел, откакто в четвъртък загуби 1,9% от цената си.

И двата бенчмарка са на път да запишат на 6-процентов седмичен растеж – първо покачване за седемдневен интервал от седем седмици насам.

По-рано през седмицата петролният пазар възвърне към половината от загубите, които понесе след откриването на разновидността Омикрон в края на ноември, с помощта на ранните прочувания, които демонстрират, че той може да не е толкоз рисков, колкото се очакваше.

„ Страховете от Омикрон отшумяват... и апетитът за риск се връща “, сподели Хауи Лий, икономист от OCBC Bank, добавяйки, че така разпродажбите на петрола през последните две седмици може да доведат до появяването на търсачи на преференциални цени, които да се включат на пазара.

Той обаче предизвестява, че пазарът към момента не е отвън заплаха от стесняване, защото продължава да има известно безпокойствие от това дали Омикрон няма да накара някои страни да наложат ограничавания на пътуванията по време на празничния сезон.

По-силният $, който се повишава преди публикуването на данните за инфлацията в Съединени американски щати по-късно през днешния ден, също натежа върху цените на петрола. По-силният $ нормално се отразява отрицателно на изкупуването на първични материали, които се търгуват в щатската валута, като да вземем за пример петрола, защото те стават по-скъпи за притежателите на други валути.

Очаква се данните за инфлацията да доведат до подтик за повишение на лихвите в Съединени американски щати още през март 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР