Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, тъй

...
Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, тъй
Коментари Харесай

Петролът тръгна нагоре

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, защото засилващото се напрежение в региона на Близкия изток заради нови опасения за сигурността на доставките, оповестява Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, прибавиха 25 цента или 0,3 на 100 до 82,65 $ за барел.

Американският лек недопечен нефт се повиши с 31 цента или 0,4 на 100 до 77,09 $ за барел.

И двата сорта поевтиняха през вчерашния ден с по към $, откакто съд в Хонконг разпореди ликвидацията на строителния колос " Евъргранд " (Evergrande Group), което подхрани опасенията от спад на търсенето на нефт в Китай, съобщи Българска телеграфна агенция.

Анализатори са на мнение, че пазарът балансира " по ръба ", откакто Вашингтон се закани да " вземе всички нужни ограничения ", с цел да отбрани войските си след смътоносната офанзива против американска база в Йордания, осъществена от близки на режима в Техеран паравоенни групировки.

" Ако напрежението по оста САЩ-Иран нарасне и премине в директно борба, това ще засегне директно доставките на нефт от Иран, които и без друго са чувствителни и подлежат на наказания ", показва в записка до вложителите анализаторът към " Комънуелт банк ъв Острелиа " (Commonwealth Bank of Australia) Вивек Дхар.

През 2023 година Иран е изнасял по 1,2-1,6 милиона барела нефт на ден, или към 1-1,5 на 100 от световното на ден ползване.

Цените на петрола също така ще бъдат повлияни и от утрешното решение на Управлението за федерален запас във връзка с лихвените проценти. Очакванията са те да останат без смяна, само че централната банка да подскаже по кое време ще стартира да ги смъква.

Същевременно данни за американските ресурси демонстрират, че тези от недопечен нефт и дестилати не престават да падат, а от бензин - да порастват. Американският петролен институт ще разгласи своите данни по тематиката тази вечер, а Агенцията по енергийна информация - на следващия ден следобяд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР