Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец,

...
Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец,
Коментари Харесай

Американският петрол падна под 20 долара за барел

Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец, защото блокирането на стопанската система в Съединени американски щати и Европа поради пандемията от ковид понижи фрапантно търсенето.

Американският лек нефт поевтиня до най-ниското равнище от 2002 година

Увеличаване

Американският лек нефт поевтиня до най-ниското равнище от 2002 година

Преглед на оригинала Смаляване
Цените на суровия нефт в Съединени американски щати паднаха под 20 $ за барел, малко откакто търговията беше възобновена в неделя през нощта. Това е най-ниската цена от близо 18 години, като търговците считат, че производството ще би трябвало да спре, с цел да се оправи с колапса на търсенето от пандемията на ковид.

Американският бенчмарк - тексаският лек нефт West Texas Intermediate или WTI, се намали до 19.92 $ за барел, като загуби повече от 6%. Брентът също отстъпи с 6% - до 23.03, което е най-ниското равнище от 2002 година По-късно по време на търговията в Азия загубите бяха леко лимитирани до 3.5-4% и към 10.00 часа брентът се търгува за 26.86 $, а американският нефт - за 20.70 $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два удара по едно и също време

Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец, защото блокирането на стопанската система в Съединени американски щати и Европа поради пандемията от ковид понижи фрапантно търсенето. Анализаторите предвиждат, че една четвърт от естественото международно ползване може да се свие, отбелязва Financial Times.

Тъй като сривът на търсенето съответствува с ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия, търговците считат, че остатъкът може да доближи 25 млн. барела дневно през идващия месец, което би могло да запълни и даже да надвиши потенциала за предпазване в международен мащаб в границите на седмици.

Според Джейсън Бордоф, някогашен консултант по енергетиката в администрацията на Обама фирмите за шистов рандеман в Съединени американски щати ще усетят съществени компликации и той чака ускорено прекъсване на производството.

Очаква се цените да останат под напън, до момента в който пазарът не се поправя и производителите евентуално ще бъдат принудени да съхраняват в складове продукцията в мащаб, който в никакъв случай не е следен в актуалната петролна промишленост. Американският лек нефт за малко се търгуваше под 20 за барел този месец при приключването на априлските фючърсни договори, само че търговията беше при дребни размери. Сегашното намаляване под 20 $ за барел е първото от 2002 година при естествени търговски условия на пазарите.

През предходната седмица в Съединени американски щати даже нискокачествен вид петрол за произвеждане на асфалт и битум Wyoming Asphalt Sour се оферираше на негативни цени. Причините са, че притежатели на депа в щата Уайоминг - надалеч от пристанищни терминали и с транспортни проблеми - бяха подготвени да платят по 19 цента на барел единствено и единствено някой да ги освободи от някакви количества. Сходна обстановка е имало през 2014-2016 година с сходния вид North Dakota Sour.

Ще правят отстъпка ли Саудитска Арабия и Русия

Засега макар натиска от Съединени американски щати Саудитска Арабия и Русия не престават ценовата война. В края на предходната седмица Москва въпреки всичко разгласи, че е подготвена да договаря за нова договорка за управление размерите нефт на международния пазар във формат, прочут като ОПЕК+. Старата изтича във вторник, а Саудитска Арабия и няколко други страни производители оповестиха, че са подготвени да залеят пазара с на ниска цена нефт в битка за пазарен дял.

Не единствено при маргинални сортове се следи препълване на запасите. Скоро това може да е реалност и при всеобщите от вида на брент и американския лек нефт, предизвестява Джон Кемп за Reuters. Той показва в разбор, че хранилищата по света бърза се пълнят, тъй като шокът от свиването на потреблението води до непотърсени десетки милиони барели нефт. Все още няма достоверни и изчерпателни данни, в това число какъв брой е потенциалът на хранилищата, само че съгласно Международната енергийна организация допустимо е потреблението да е намаляло с 20 млн. барела на ден. Ако това е правилно, за месец в депата ще се натрупат нови 600 млн. барела. Ако Саудитска Арабия и Русия не създадат крачка обратно от ценовата война и изкарат на пазара нови 2-3 млн. барела, този размер ще е в границите на 650-700 млн. барела на месец.

Към момента евентуалното движение на напредък на складирането е 10% месечно, което значи, че цялата снабдителна система ще се задръсти от нефт в границите на 2-4 месеца, в случай че нищо не се предприеме. Засега не е напълно ясно и по какъв начин тъкмо е разпределен този размер и потенциал - кой какво има, на какъв стадий от производството са продуктите и къде се намират във веригата за доставки. Но знак, че системата се задръства, е бързото повишаване на цените за депозиране в идващите месеци - на сушата или на супертанкери.

Оптимистичните прогнози за цената на петрола са, че от сегашните към 20-26 $ за барел те ще се покачат постепенно през лятото до 30 $. За Русия това не е задоволително, защото бюджетът е уравновесен при цена най-малко 40 $ за барел. Зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин сподели през предходната седмица, че страната има валутни буфери и ще се възползва от девалвацията на рублата, само че при цена 25 $ в продължение на 2-3 години ще има съществени проблеми и неодобрение измежду популацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР