Цените на петрола отбелязаха леко повишение в понеделник, след като

...
Цените на петрола отбелязаха леко повишение в понеделник, след като
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Русия поддържат ограничението върху износа – цените на петролa вървят нагоре

Цените на петрола означиха леко покачване в понеделник, откакто водещите експортьори Саудитска Арабия и Русия потвърдиха уговорката си да запазят доброволното понижаване на доставките на нефт до края на годината.

Фючърсите на суровия нефт вид “ ” се откриха на равнище $85.18 за барел, което представляваше покачване от 0.34%, а американският недопечен нефт вид “ ” нарастна до $80.82, което представляваше нарастване от 0.4%.

Саудитска Арабия удостовери, че ще поддържа в допълнение непринудено понижение от 1 милион барела дневно през декември, като по този метод ще резервира добива на равнище към 9 милиона барела дневно. По същия метод Русия разгласи в допълнение непринудено понижение от 300,000 барела дневно на износа си на недопечен нефт и петрол до края на декември. Този ход е ориентиран към стесняване на пазарите и усилване на цените.

Според пълководец на UBS, Джовани Стауново, съкращенията могат да продължат и през първото тримесечие на 2024 година заради сезонните спадове в търсенето на нефт, продължаващите стопански паники и общата цел на производителите и ОПЕК+ да стабилизират и балансират петролния пазар.

Цените на петрола се възвърнаха след спада от 6% на двата бенчмарка през миналата седмица, което се дължеше на отслабването на опасенията за предлагането, подбудени от напрежението в Близкия изток. По-слабият $ също изигра роля за повишението на цените на петрола, защото понижената стойност на $ ускорява търсенето на суровината от страна на притежателите на задгранична валута.

Въпреки това цените бяха повлияни от намаляването на пропускателната дарба на суровия нефт в китайските и американските рафинерии. Китайските рафинерии свиха активността си заради намаляващите маржове на облага и дефицита на квоти за експорт. Същевременно американските рафинерии за недопечен нефт се чака да понижат производството си след интервал на високи индустриални темпове, подбуден от слабите маржове на бензина и ремонтните действия.

Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил предложи евентуално намаляване на лихвените проценти в средата на идната година, което би могло да подтиква разноските и да ускори търсенето на недопечен нефт.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР