Цените на парното и топлата вода от пролетта на 2017

...
Цените на парното и топлата вода от пролетта на 2017
Коментари Харесай

Еленко Божков: Решението на ВАС за цените на парното няма да промени нищо

Цените на парното и топлата вода от пролетта на 2017 година са противозаконни. Решението е на Върховния административен съд и е дефинитивно, оповестиха от прокуратурата.

През април 2017 година Комисията за енергийно и водно контролиране взима решение топлинната сила да нарастне с повече от 25 %. От регулатора досега не са дали отговор на въпроса дали правосъдното решение води до преизчисляване на остарели сметки за парно и връщане на пари на клиентите. От Комисията оповестиха единствено, че се срещат с претекстовете на съда.

Решението на съда си има своята предистория. „ Историята стартира през 2013 година, когато цените на природния газ се определяха на тримесечие. Руският вносител предложи нарастване с 13%, а КЕВР реши да я усили с 30%. Това провокира голямо неодобрение, тъй като се отрази на цените на парното и обезпокоена Върховна административна прокуратура стачкува решението на КЕВР, само че Върховен административен съд не почете митинга. Три години по-късно обаче го почита “, описа някогашният член на енергийния регулатор Еленко Божков в „ Тази заран “ по бТВ.

Прокуратурата стачкуват метода на взимане на решение и административната процедура, а не самия размер на цената. Незаконното в тази ситуация е, че КЕВР основава работна група по въпроса с цената на парното и топлата вода преди да е изменена цената на природния газ, изясни Божков.

Според него от решението на съда няма да последва нищо и имаме сходни образци. КЕВР ще се събере още веднъж и ще удостовери още веднъж цената.

Единственият вид да се стигне до преизчисляване на сметките от този интервал е, в случай че потребителите нападат регулатора по правосъден път след решението на Върховен административен съд, счита някогашният член на КЕВР.

Божков разяснява и повдигнатите му обвиняване поради прекъсването на тока на метрото при протестна акция през юли.

„ Съдията реши мярката за неотклонение да отпадне, значи съгласно него няма закононарушение “, съобщи Божков, който обаче отхвърли да каже дали той е спрял тока в метрото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР