Цените на основните продукти са твърде високи за джоба на

...
Цените на основните продукти са твърде високи за джоба на
Коментари Харесай

Ръстът на доходите не догонва увеличението в магазина

Цените на главните артикули са прекомерно високи за джоба на средностатистическия българин, който мъчно връзва двата края

В не толкоз далечното минало хората се лекуваха от стрес с шопинг, в този момент към този момент ходенето в магазина носи всичко друго, само че не и успокоение. Цените на главните артикули са прекомерно високи за джоба на средностатистическия българин, който мъчно връзва двата края. И това в доста мощна степен за дребните обитаеми места, където опция за спомагателни приходи няма.

В благоевградското село Селище срещаме Елка Христова. Цените в магазина са й болна тематика, тъй като от месеци насам огледа ли витрините и цените на тях, се хваща за главата. Най-страшно за нея е повишаването на олиото.

В магазина Елка Христова постоянно подминава рафтовете с меса и салами – за тях пари няма.

" Не, постно си сготвям, картофки изкарам си, но си върви и олиото, върви, а картофките си обичат мазнина… Ние не може да си купим към този момент, не може да си позволим. Как да вземеш, 20 лв. кашкавал взима ли се… 17-18 беше, са викат 20 лв. е станал. То яденето ни унищожава. Цените са високи. Хляб, олио, захар, сол, най-после страшна цена ", споделя тя пред NOVA.

Статистиката в селския магазин в Селище е красноречива. Там продуктите си стоят на витрините, няма кой да ги купи. Хората пестят дори и от хляба.

" И хляба некои взимат, през днешния ден вземе самун, на следващия ден не взима. Другиден вземе. 2.80 е кг българската захар, има и по-евтина, само че хората си избират българската, тъй като са берат лозята, би трябвало да сложиш качествено, с цел да изкараш… Не купуват чак толкоз, не е като различен път по какъв начин купуваше, са взимат по 3-4 кг, а преди взимаха по един чувал – по 15 кг. ", споделя продавачката Елена Димитрова.

Да заменяш стоките от магазина с домашно приготвени към този момент не е изключително преференциално, тъй като производителите гледат тренда на цените и също търсят повече пари. И това кара всеобщо хората въпреки всичко да вървят в магазина.

Високите цени в Селище борят с икономии и изменени привички - в магазина рестото се събира… до последната стотинка, колкото и ниска към този момент да е цената й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР