Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото

...
Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото
Коментари Харесай

Цените на храните и услугите стремглаво растат нагоре, заплатите не мърдат

Цените на някои съществени хранителни артикули като хляба и млякото се повишават поради повишаването на тока на свободния пазар. Вдигат се и цените в заведенията, сподели инспекция на „ Телеграф “. В същото време в редица индустриални браншове заплатите са по-ниски или резервират равнищата си отпреди повишаването. Най-драстичен е образецът с служащите в текстилния отрасъл, където са едни от най-ниските заплати.

Работодателите не щат и да чуят за нарастване на възнагражденията, защото разноските за електрическа енергия скачат двойно и тройно. 20-30% би трябвало да се усилят цените на млечните артикули, съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Заради договорите с комерсиалните вериги и магазините, които са със период към година, това нарастване на разноските за ток, а и освен, ще докара до утежняване на качеството на продуктите.
 Таксите на банките стават все по-високи Таксите на банките стават все по-високи
Банките в страната не престават да подвигат таксите си за обслужване на жители и компании. Някои от най-големите финансови институции напра...

„ Причината е, че договорите са сключвани по едни цени и надлежно производителите би трябвало да се съобразят с тях. Това ще рефлектира върху качеството и употребяваните първични материали “, уточни Зоров. Например ще се влага повече вода в сиренето, а и не се единствено. Очаква се производителите да преработят рецептурите, като употребяват по-евтини първични материали, с цел да компенсират възходящите разноски за сила и горива. Цената на млякото също се покачва поради скока на цените на фуражите, изясни още Зоров. На европейските пазари кг прясно мляко към този момент коства 42 цента. Скъпият ток удря и по цената на хляба. В Добрич да вземем за пример, където е Житницата на България, тестените произведения са поскъпнали с сред 10 и 30 ст. Увеличават се и цените на закуските с повече от 10 ст. Подобен растеж се следи и в други градове у нас.

В заведенията също се чака нарастване на цените, предвижда ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той разяснява, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на 100. “Ако цената на тока не се промени през идващия месец, това неизбежно ще докара до повишаване на артикули и услуги, и то освен в нашия отрасъл, а на всички места ”, съобщи Алибегов. В огромните търговски вериги храните и стоките към този момент са с сред 15 и 20 на 100 по-високи по отношение на предходния месец, сподели инспекция на „ Телеграф “. Експерти предвиждат, че високите цени на еленергията ще доведат също до нарастване на цените на месните артикули, както и на зеленчуците, които към този момент се отглеждат главно в оранжерии.

Доста отрицателно се отразяват по-високите цени на електрическата енергия и на компаниите от текстилния отрасъл. Сметките за ток са с към 70% и нагоре по-високи за юли. “Очакваме още по-високи за август “, съобщи Йордан Беловодски от Българската асоциация на текстил, облекло и кожи. Браншът е един от най-пострадалите от Коронавирус рецесията, макар че не беше затварян със заповед от страната. Причината е, че е съвсем 100% експортно насочен, а главните ни пазари са Италия, Германия и Франция, страни, които пострадаха съществено от рецесията и там имаше цялостен локдаун. “Поръчките понижиха фрапантно, а там, където имаше, те бяха занижени и цените им бяха понижени ”, изясни Беловодски.

Проблемът с внезапното повишаване на тока безусловно още повече ускори тежката обстановка в сектора. “Имаме към този момент следващи компании пред банкрут и в случай че нещата в околните два месеца не се отрегулират, в това число цените на тока, те ще прекратят активността си. Една от компаниите в организацията показа, че последните два месеца има усилване на поръчките, което ги предиздвикало да обещаят нарастване на заплатите на хората, само че в този момент поради скъпия ток ще би трябвало да замразят проектите си за растеж на възнагражденията “, разяснява той. Фирмите от сектора показват за образец, че в случай че през юни разходът за еленергия е бил към 5000 лв., в този момент сметката е набъбнала двойно. От асоциацията са потърсили подпомагане, като са изпратили писмо до служебния министър председател и министъра на стопанската система, в което зоват за помощ, само че отговор не са получили. От сектора се готвят за ефикасни митинги, до момента в който настояванията им не бъдат чути.
 От септември скачат цените на главните храни и куриерските услуги От септември скачат цените на главните храни и куриерските услуги
С шоковото нарастване от 20% се чака да скочи цената на хляба. Причината за фрапантното повишаване е нарастването на тока. Това комен...

Дружествата ВиК са в сериозна обстановка поради непредвидимо високите цени на тока. Секторът използва 600 Мвт мощ, което е 1,5% от вътрешното ползване на електрическа сила в страната. Между 10 и 40% са разноските на ток за рандеман на вода, оповестиха от държавния ВиК холдинг.

Доставчици на ток на ВиК са прекратили договорите с тях и наложително водните компании били трансферирани на снабдител от последна инстанция, който е с още по-висока цена. „ Ако вдигнат цената на тока на хлебозавод, той може да усили цената на хляба. Енергоемките промишлености стопират работа, само че ВиК не можем да спрем подаването на вода, нито да вдигнем цената на водата в отговор. Плащането на новите сметки за електричество ще се наложи да бъде направено за сметка на плануваните капиталови действия на сдруженията, което не е в интерес нито на самите оператори, нито на общините и на жителите “, разяснява представител на едно от сдруженията. „ Разходите за еленергия са скочили три пъти по отношение на предходната година “, разяснява Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „ Няма по какъв начин да повишим цените, защото конкуренцията в нашия отрасъл е доста огромна и даже сами си вършим дъмпинг “, сподели Налбантов. „ Очакваме сметките за август и в случай че разходът надвиши приходите, непосредствено затваряме, даже да има туристи. От сектора приготвят и всеобщи митинги поради скъпия ток “, добави той, като се чака датата да бъде конкретизирана до дни.

„ Няколко фактора оказаха значително въздействие върху повишението на цените на електрическата енергия в страната “, разяснява Силвия Тодорова, шеф на център „ Предприемачество “ в Българската стопанска камара. Те са както интернационалните, по този начин и вътрешни за страната. Например упованията за нараснала икономическа интензивност в международен мащаб предопредели търсенето на горива и сила и повишаване на цените. Квотите за излъчвания парникови газови също нарастнаха от към 20 евро за звук в края на предходната година до съвсем 60 евро в последните месеци. Те оказват мощен напън за повишение на цената на електрическата енергия в страната, тъй като сме подвластни от топлоелектрическите централи, работещи на лигнитни въглища. Може да се предвижда, че общото повишение на цените ще бъде в границите сред 2 и 5% в кратковременен проект. Създават се предпоставки бизнесът да резервира по-квалифицираните чиновници - вероятно с увеличена заплата, и освобождение на останалите, както и да свива разноските за вложения, с цел да компенсира повишената прехрана.

Поскъпването на тока е довело до нарастване с 53 млн. лв. на разноските за сила от 27 юли до началото на август, когато цената му на свободния пазар удари 330 лв. за мегаватчас. Това излиза наяве от данни на работодателските организации, които бяха изнесени на съвещание на комисията по проверките в Народното събрание предходната седмица. Според бизнеса една от аргументите за внезапното повишение на борсовите цени на тока в сегмента “Ден напред ” е била, че БНЕБ се е включила към пазарното обединяване на Гърция, без да дочака обединяването и с Румъния, което би разрешило да се търгува трансгранично доста повече електрическа енергия, затова цените да падат.
 Защо нараства индустриалният ток – комисията Манолова не разбра съответно (ВИДЕО) Защо нараства индустриалният ток – комисията " Манолова " не разбра съответно (ВИДЕО)
Очевидно шефът на енергийната борса не може да отговори на този въпрос. Не, мога – този къс спор сред ръководителя на Временн...

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР