Цените на нивите в България са в много широки граници

...
Цените на нивите в България са в много широки граници
Коментари Харесай

За 10 години: Нивите поскъпнаха с до 464%

Цените на нивите в България са в доста необятни граници - от 163 лева до 2254 лева за декар, демонстрират данни на. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната - Североизточна България, и по съответно в региона към Добрич . А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област.

Лидер във връзка с цените на нивите е Генерал Тошево , където прокупко-продажбите през предходната година са били на приблизително равнище от 2254 лева за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лева за декар. Това са Добрич-селска - с 2182 лева./дка, следвана от Балчик с 2035 лева./дка, и Шабла с 2000 лева./дка. Доста скъпи са и нивите в община Тервел - 1607 лева./дка. В житницата на България най-ниски цени при покупко-продажбите с ниви са регистрирани в Крушари - 1000 лева./дка, демонстрират данните на Национален статистически институт.

В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат най-вече пшеница, което обезпечава добра облага на земеделските стопани и надлежно е причина за високите цени на нивите. В региона на Силистра нивите също са доста скъпи спрямо други елементи на страната, което още веднъж се дължи на положителното развиване на земеделието и развъждането на пшеница. В цялата област земеделската земя коства над 1000 лева за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра (1605 лева./дка). След това са Кайнарджа - 1599 лева./дка, Главиница - 1513 лева./дка, и Дулово - 1487 лева./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово - по 1088 лева./дка.

В топ три във връзка с цените на парцелите, след региона на Добрич и Силистра, попада и община от Варненска област . Това е Ветрино с 1395 лева./дка. В региона на Варненско на второ място по цени е Вълчи дол с 1328 лева./дка. Малко по-късно са нивите в община Суворово, където за декар желаят 1213 лева Над хилядарка е и декар земеделска земя в община Долни Чифлик - 1019 лева В останалите общини във Варненска област нивите костват под 1000 лева за декар. Най-евтино е в община Бяла, където покупко-продажби с ниви подписват при междинна цена от 540 лева./дка.
 Къде земеделската земя в България носи най-вече пари? Къде земеделската земя в България носи най-вече пари?
Да купиш нещо евтино, след което да го продадеш по-скъпо, е принцип зад всяка сполучлива договорка. Инвестицията в земеделска земя отг...

Причината за ниските цени на нивите в Бяла , е че в случай че не може да бъде променено предназначението им, тъй че върху тях да се строи, те не съставляват огромен интерес за вложителите, макар че са покрай морето. Оказва се, че във област Варна разликата сред цените на най-скъпите и най-евтините ниви е близо три пъти

Нивите нарастнаха с до 464% за 10 години

За интервал от 10 години най-вече са поскъпнали нивите в област Шумен - с 464% , демонстрират данни на Националния статистически институт. И през предходната година, в която върлуваше Covid-19, Шумен още веднъж е преди всичко по покачване на цените на земеделската земя с 10,6%. Голямото нарастване се дължи на това, че преди 10 годни нивите в Шумен са били едни от най-евтините в страната. А в този момент към този момент приближават междинното равнище на цените в България, а в някои от общините в региона са доста над него.

На второ място по покачване на цените на нивите за интервал от 10 години е област Силистра с растеж от 426,2%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Търсенето на аграрни земи в региона на Силистра е огромно и това води до покачването на цените им.

Любопитното е, че топ три по повишаване на земята се добавя от област Видин с растеж от 378,9% за 10 години. В резултат нивите в региона към този момент костват над хилядарка за декар. Така те към този момент изпреварват по цени земеделската земя в съвсем цяла Южна България.
 Използваната земеделска повърхност у нас приближава 4 милиона хектара Използваната земеделска повърхност у нас приближава 4 милиона хектара
Стопанствата в България са нараснали употребяваната земеделска повърхност с 9 на 100 през последните 10 години. Това демонстрират предварителните д...

На четвърто място по покачване на цените на нивите е област Варна с 366,4% нарастване за 10-годишния интервал. Районът е прелъстителен за вложителите, което покачва и цената на земята. В още три области на страната растежът на цените на нивите е над 300% за 10 годни. Това са Сливен (+335,7%), Враца (+334%) и Ямбол (+301,8%). Средно за страната земеделската земя е поскъпнала с 273% за интервала. Като единствено в една област има намаляване на цените на нивите и това е Кюстендил. Оказва се, че покупката на земя е извънредно добра инвестиция.

София-област са най-евтините ниви в страната.

Интересен е пазарът на земеделска земя в област Русе. В три от общините в региона нивите костват над 1200 лева за декар. Най-скъпи са нивите в община Сливо поле, където междинната цена на подписаните покупко-продажби е 1381 лева./дка. Това слага Сливо поле измежду регионите в страната с най-скъпа земеделска земя. В самата община Русе нивите костват по 1253 лева за декар, а незабавно по-късно е Две могили с 1219 лева./дка. В останалите общини в Русенско нивите вървят на цени малко под или малко над 1000 лева за декар.

В още две общини в страната покупко-продажбите с ниви са на равнище над 1300 лева за декар, демонстрират данните на Национален статистически институт. Това са Грамада, Видинско с 1346 лева./дка и община Козлодуй, Врачанско с 1320 лева./дка. Над 1200 лева за декар пък костват нивите в няколко общини в областите Разград, Плевен, Шумен и Враца.

Най-ниски са цените на нивите в Радомир, област Перник - 163 лева./дка. На идващите места по най-евтини аграрни земи са две общини от София-област - Елин Пелин и Мирково, където покупко-продажби са сключвани надлежно за 179 лева и 180 лева за декар. Под 200 лева за декар са и нивите в още две общини от София-област. Това са Чавдар (198 лева./дка) и Горна Малина (190 лева./дка).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР