Цените на нефта надхвърлиха сумата от 80 долара за барел,

...
Цените на нефта надхвърлиха сумата от 80 долара за барел,
Коментари Харесай

Блумбърг: Глобалната газова криза се прехвърля и на нефтените пазари

Цените на нефта надвишиха сумата от 80 $ за барел, което е най-високият индикатор за последните три години. Търговците чакат, че рекордно високите цени на газа ще се отразят върху потреблението на останалите типове, изключително в региона на генерирането на електрическа енергия. Това към този момент се случва и по информация на Международната организация за енергетика, през идната половин година може да докара до увеличено ползване на петрол с към 500 000 барела дневно, предава Блумбърг, представен от БГНЕС.

" Острият дефицит от доставки на природен газ, полутечен газ и въглища, провокиран от възобновяване на международната стопанска система, докара до стремглав растеж на цените на енергоносителите и докара до всеобщ преход към нефтопродукти ”, заяви МАЕ. Предварителните данни за август към този момент демонстрират, че в разнообразни страни, в това число Китай, има извънредно за сезона високо търсене на нефтени горива, петрол и междинни дестилати за електроцентрали.
 Европейски Съюз с трагични благоприятни условия за трупане на запаси от газ, в Украйна всеобщо на загуба поради газа Европейски Съюз с трагични благоприятни условия за трупане на запаси от газ, в Украйна всеобщо на загуба поради газа
Капацитетът на оборудванията за нагнетяване и предпазване на газ, с които разполага Европейски Съюз, може да покрие единствено 20% от годишното ползване...

Този нов разбор на МАЕ, който дава насоки по отношение на енергийната политика на индустриално развитите страни, демонстрира по какъв начин сериозният дефицит на природен газ се отразява отрицателно върху други пазари и стопанската система като цяло. Тази газова рецесия задълбочава актуалният недостиг от нефтени доставки и евентуално може да провали проекта на ОПЕК за последователно възобновяване на добива. Газовата рецесия подкопава енергоемките промишлености и заплашва да забави растежа на Брутният вътрешен продукт и да усили инфлацията. Тази заран нефтът от марка Брент се усили с 0,9% и доближи равнища от 83,95 $ за барел, като от началото на седмицата цената му се усили с 2%. Преминаването от природен газ към петрол изостря световния дефицит на нефт.

МАЕ увеличи с 300 000 барела дневно прогнозата си за растеж на търсенето през тази година до 5,5 милиона барела дневно. Агенцията увеличи леко и прогнозата си за 2022 година до 3,3 милиона барела дневно. МАЕ счита, че въздействието на прехода от газ към петрол ще се почувства най-остро през това и идващото тримесечие. Газовата рецесия носи не доста позитивни последствия за потреблението на петрол. Повишените прогнози на МАЕ за търсенето на петрол бяха смекчени от понижението на прогнозите за Брутният вътрешен продукт, обвързван главно с проблемите във веригите за доставки и растежа на цените на електрическата енергия.

Рязкото повишаване на цените обхвана цялата международна енергийна верига, показва организацията. Повишаването на цените на силата способства за увеличение на инфлационния напън, който дружно с спирания на електрозахранването може да докара до понижаване на индустриалната интензивност и закъснение на темповете на икономическо възобновяване. МАЕ отбелязва, че ОПЕК и нейните съдружници се придържат към проекта си за увеличение на добива с 400 000 барела дневно, макар молбите на огромните държави-потребители за по-съществено нарастване.

ОПЕК+ не демонстрира признаци на подготвеност да отстъпи от проектите си. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман още веднъж заявява своя ангажимент за последователно и поетапно увеличение на производството. Според него, рецесията, обхванала останалите енергийни пазари, демонстрира какъв брой добра работа е свършила групата по въпроса за регулирането на добива на петрол.
 Молдова влезе в режим на паника поради неналичието на газ Молдова влезе в " режим на паника " поради неналичието на газ
Комисията за изключителни обстановки на Молдова реши да вкара „ режим на паника “ в енергийния бранш поради обстановката на газо...

От септември до края на годината международното произвеждане на петрол ще се усили с към 2,7 милиона барела дневно, защото ОПЕК + продължава да отстранява рестриктивните мерки и производството в Съединените щати последователно се възвръща от вредите, породени от урагана Айда. Но даже да се вземат поради тези спомагателни размери, съгласно МАЕ, до края на тази година на пазара към момента ще има недостиг на предложение от към 700 хиляди барела дневно, а остатъкът от петрол на пазара ще се възвърне едвам първоначално от 2022 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР