Цените на недвижимите имоти у нас растат по-бързи темпове от

...
Цените на недвижимите имоти у нас растат по-бързи темпове от
Коментари Харесай

Жилищата у нас поскъпват по-бързо от тези в еврозоната

Цените на недвижимите парцели у нас порастват по-бързи темпове от тези в еврозоната, както и от целия Европейския съюз. Данните са на Евростат и се отнасят за тримесечна и годишна база през първото тримесечие на тази година. Между януари и март цените на жилищата в България са се повишили с 11,5% на годишна основа по отношение на растеж от 9,8% в еврозоната и 10,5% в Европейски Съюз.

Това слага страната ни на 15-о място по най-бърз годишен растеж на цените на жилищата измежду 27-те страни членки. Годишното повишаване на цените на парцелите в еврозоната е най-високото от 2005 година насам, когато стартира събирането на такива данни. В Евросъюза растежът е най-високият от четвъртото тримесечие на 2006 година.

Спрямо последните три месеца на 2021 година жилищата в България са поскъпнали с 5,2%, нареждайки се на трето място по растеж в Европейски Съюз. За съпоставяне, тримесечният растеж на цените на жилищата в еврозоната е едвам 1,7% през първото тримесечие и 2,1% в Европейски Съюз като цяло.
 Цените на жилищата в международен мащаб набъбнаха с 10,2% за година. Експерти чакат изстудяване на пазара
Цените на жилищата в международен мащаб набъбнаха с 10,2% за година. Експерти чакат изстудяване на пазара

Страната ни е сложена на 27-о място измежду 56 страни по растеж на цените на парцелите

Всички страни членки, за които са налични данни, са постигнали годишно покачване на цените на жилищата през първото тримесечие, а в седемнайсет от тях растежът надвишава 10%.

Най-нисък годишен растеж е регистриран в Кипър (+1,1%), Финландия (+4,3%) и Италия (+4,6%). На противоположния полюс, най-вече са поскъпнали жилищата в Чехия (+24,7%), Естония (+21%) и Унгария (+20,6%). Спрямо предходното тримесечие цените също са се повишили във всички страни членки. Най-нисък напредък записват Малта (+0,4%), Кипър (+0,5%) и Германия (+0,8%). Най-голямо повишаване на цените е регистрирано в Естония (+7,1%), Унгария (+6,7%) и България (+5,2%).

Наемите и цените на жилищата в Европейски Съюз са траяли постоянното си покачване през първото тримесечие на тази година, като при наемите то е с 1,4% на годишна база. За интервала до първото тримесечие на 2022 година наемите са нарастнали със 17%.

Цените на жилищата са се покачили в 24 страни, а са намалели в три, като най-големи растежи са регистрирани в Естония (+174%), Унгария (+152%) и Люксембург (+131%). Спадове записват Гърция (-23%), Италия (-10%) и Кипър (-8%).

В България за последните 12 години цените на жилищата са се повишили с над 50%, а на наемите - с 20%.
 Цените на парцелите в столицата се повишават със същия ритъм като цените на жилищата в Дубай
Цените на парцелите в столицата се повишават със същия ритъм като цените на жилищата в Дубай

Очакванията са за изстудяване на пазара в идните месеци
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР