Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази

...
Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази
Коментари Харесай

Имотите продължават да поскъпват и през тази година

Цените на недвижимите парцели ще продължат да порастват и тази година, тъй като техният връх към момента не е доближат както за остарялото строителство, по този начин и за новото.

Това обявиха брокери и строителни бизнесмени на конгрес за недвижимите парцели. Според тях в страната няма заплаха от ценови балон на пазара на жилища, макар значителният скок на цените в последните две-три години и предизвестията от страна на централната банка към комерсиалните банки да бъдат деликатни с кредитирането.

" В момента обстановката е доста по-различна от 2008 година Тогава експанзията на кредитирането вървеше заедно с растеж на цените, с високите лихви по заемите и високи лихви по спестяванията. Сега ниските лихвите по заемите са подбудител за растежа на цените. Имаме повишение на приходите и на спестяванията, имаме и четири пъти по-евтина цена на парите ", уточни Гергана Бахчеванова, изп. шеф на организацията за недвижими парцели " Адрес ".
 
" За балон се приказва от повече от две години. Клиенти горко съжаляват, че преди година-две години не са купили жилище и към този момент са изтървали 20-30%. Търсенето към момента изпреварва предлагането. За ново строителство освен че няма балон, само че още не е реализиран върхът на цените ", съобщи Ирина Кънева от строителната компания BLD. Тя напомни, че пандемията е донесла фрапантен растеж на цените на строителните материали и на труда, което няма по какъв начин да не се отрази на цените на новото строителство.

Според кредитният специалист Тихомир Тошев обаче пазарът към този момент се е запътил към ценови балон.  " Ръстове от над 10% на цените годишно се считат за нездравословни ", сподели Тошев. И напомни, че имотният балон през 2008 година е почнал да се надува от 2003 година, като за 6 години цените на парцели те са нарастнали със 130% или с 20-30% годишно.

След рецесията през 2008 година за последните 10 години цените на парцели те у нас са нарастнали с 43%, стана ясно на форума. Годишно цените растат с до 10% годишно, само че през 2017 година увеличението е с 14%, а за 2021 година в София цените на жилищата са скочили с 15%. " Трябва да демонстрираме разсъдък, с цел да може всички участници на пазара на парцели да се радваме по-дълъг интервал на положителни години ", съобщи Тошев. Той изясни, че след пръсване на балона ще последва интервал от задържане на цените, само че и задържане на покупко-продажбите с парцели.

Брокери обаче обясняват високия ръст на цените през 2021 година - най-много в столицата и няколко от огромните градове в страната - с това, че се купуват повече приключени жилища, в които не се постанова купувачът да  достроява или да прави ремонти.

" Ако приказваме за ново строителство, има предпоставки в идващите месеца цените да вървят още малко нагоре ", съобщи Ирина Кънева от BLD. Тя изясни, че в момента за нови сгради на положителни локации в София има лист на чакащи. Така сгради се разпродават в огромна степен още преди да бъдат оповестени.

Такива покупко-продажби обаче може да правят единствено купувачи с подготвени пари, тъй като банките одобряват да се включат с кредит само след издаване на Акт 14, т.е. минимум на недодялан строеж при това, без да отпускат цялата сума. " Банките избират да не дадат цялата сума непосредствено на Акт 14, а на този стадий да одобрят и да стартират финансирането като го вършат поетапно с Акт 15 - разрешението за въвеждане в употреба ", означи кредитният контрольор Тихомир Тошев.

Той предвижда, че лихвите ще се запазят на ниски равнища и през 2022 година, като след две-три години се чака повишаване, което към този момент се следи в Съединени американски щати. " В момента ипотечните заеми в България са по-ниски от тези в Съединени американски щати - у нас са 2-3%, а там 3-4 ", уточни Тошев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР