Цените на метала достигнаха 7 хил. долара на тон, покачвайки

...
Цените на метала достигнаха 7 хил. долара на тон, покачвайки
Коментари Харесай

Засиленото търсене на мед пренасочва минните компании към Монголия

Цените на метала доближиха 7 хиляди $ на звук, покачвайки се от 4.3 хиляди $ при започване на 2016 година

Още по тематиката
Високите цени на металите усилиха облагата на BHP Billiton с 25%

Миннодобивният колос е под прицел на вложителя деятел Elliott Advisors
22 фев 2018
" Дънди прешъс металс " усилва облагата си 50%

Заради по-силните резултати през 2017 година златодобивната компания е платила повече концесионни такси
18 фев 2018
" Аурубис " леко усилва производството в края на 2017 година

Заводът в Пирдоп е преработил повече концентрат, само че продукцията на катодна мед е съвсем без смяна
13 фев 2018
Мината в Челопеч регистрира рекоден рандеман на злато през 2017 година

Собственикът DPM чака забележителен растеж на производството тази година с откриването на комплекса в Крумовград
15 яну 2018
Пазарите на първични материали са в най-дългата си печеливша серия в историята

Индексът Bloomberg Commodity, който следи представянето на 22 артикули, регистрира 14 следващи сесии на зелено
6 яну 2018 Новата вълна вложители включва австралийската Xanadu Mines, канадската Kincora Copper и американската Wood Capital Partners. Дълги години минният колос Rio Tinto беше единствената интернационална компания с упоритости за рандеман на мед в Монголия. Тя влага милиарди долари в огромния си план " Ою Толгой " в пустинята Гоби. Нестабилната стопанска система, младата народна власт и огромните температурни съмнения държаха на надалеч доста непознати вложители. Развитието на технологиите и последователното привършване на залежите в Чили внезапно усилиха потребността от метала и накараха минните компании да погледнат към нови, по-рискови дестинации. Сега те постепенно стартират да осъзнават капацитета на азиатската страна, граничеща с най-големия консуматор на суровината – Китай, написа Reuters.

Мнението на геолозите, че находища като в " Ою Толгой " рядко са изолиран случай, единствено подхранват апетита на по-рисковите играчи. Новата вълна вложители включва австралийската Xanadu Mines, канадската Kincora Copper и американската Wood Capital Partners.

Компанията Wood Capital Partners, основана от двама някогашни банкери от Citigroup, към този момент е вложила няколко милиона $ за изследвания в северната част на пустинята Гоби. Компанията е откупила концесионните права за 364 кв. км от капиталов фонд, съобщи съизпълнителният шеф и ръководещ съучастник Стивън Дизър. Той чака неотдавнашен взрив в закупуването на активи в страната, подхранван от възобновяване на стопанската система, след помощта на МВФ. По думите му бюджетът за сондажите при започване на март и април ще бъде най-малко седем цифрено число.

Изпълнителният шеф на Kincora Copper Сам Спринг съобщи, че през миналата година компанията е вложила 4.5 млн.долара и счита да продължи изследванията си в края на март или началото на април, обнадеждена от резултатите.
Изпълнителният шеф на Xanadu Mines Андрю Стюарт пък разгласи, че през идващите месеци ще изследва опцията за употребата на мина в страната.

Rio Tinto също се завърна

Инвеститорите се надяват да открият друго находище с размерите на " Ою Толгой ". Работата по плана, струващ 12 милиарда $ на Rio Tinto, беше обновена от компанията предходната година след пауза от 5 години поради спада в цената на медта. Разногласията на монголското държавно управление, държащо 34% от минния план и компанията, която е притежател на останалите 66%, по отношение на енергийните разноски и дължимите налози в допълнение обтегнаха атмосферата. През януари компанията разгласи, че ще открие първия си офис в монголската столица Улан Батор и в него ще бъдат назначени 80 чиновници. Според източници от промишлеността това е алегоричен ход, целящ да покаже уговорката на компанията към страната.

Растящият пазар на мед постанова нови провокации

Обвързаността на Монголия с стопанската система на Китай ускори икономическия й напредък. Честите смени на държавното управление и незадоволително транспарантната правосъдна система обаче са висок рисков фактор за вложителите. Тежките климатични условия с температури вариращи сред -40 и 40 градуса слагат ограничаване пред сезонността на изследванията, което липсва в страните от Латинска Америка.

Тези опасности наподобява са по-малкото зло за минните компании, в свят в който технологиите непрекъснато се развиват и потребността от метали пораства. Електромобилите и възобновимата сила изискват от тях да доставят все по-голямо количество от суровините. Цените на метала доближиха 7 хиляди $ на звук, покачвайки се от 4.3 хиляди $ при започване на 2016 година В същото време залежите в Чили постепенно се изчерпват, а служащите желаят по-високи заплати. Потенциалът от откриването на нови находища в Монголия накара дори чилийският минен колос Codelco да обмисли опцията за изследвания там.

Нестабилност и висок капацитет

Монголия директно зависи от суровините и интереса на непознатите вложители, което слага страната в доста нестабилно състояние. Тревожни са и данните на Световната банка и Националния статистически институт на Монголия, съгласно които 30% от тримилионното население на страната е живяло в беднотия през 2016 година След срутва на националната валута и големия държавен дълг, спасението на Монголия пристигна от МВФ. Спасителният пакет способства за възстановяване на кредитния рейтинг на страната през януари, само че задължи държавното управление да усили налозите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР