Цените на месото в Турция са се увеличили с 808

...
Цените на месото в Турция са се увеличили с 808
Коментари Харесай

Цените на месото в Турция скочиха с 808 процента за 6 години, 45 милиона души оцеляват с минимална заплата от 400 евро

Цените на месото в Турция са се нараснали с 808 % за шест години и към този момент малко на брой могат да си разрешат тази " първокласна " стока. Но бедата не е единствено в стомасите, написа ФАЦ, представен от " Дойче веле ", съобщи econ.bg.

Минималната работна заплата в Турция е към 400 евро, като на 57 % от работещите в страната им се постанова да се устоят точно с нея, написа Бюлент Мумай във " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Той акцентира, че към този момент даже и на туристите в страната не им е на ниска цена - щом вкъщи си заплащат по шест евро за кг кайма, а в Турция, където хората получават единствено по 400 евро на месец, каймата коства 12 евро.

За шест години цените на месото са се нараснали с 808 %, по какъв начин да ги плащаме, пита Мумай. Дори плодовете и зеленчуците към този момент са мъчно налични в земеделска Турция.

Авторът отбелязва, че единствено в границите на едно десетилетие хората, които могат да си разрешат по един плод дневно, са намалели от 57 на 36.5 %. " В резултат от икономическата политика на Ердоган цените на храните се покачват в продължение на 33 месеца без спиране ", написа Мумай.

В публикацията си за " Франкфуртур алгемайне цайтунг " турският публицист обръща съществено внимание и на политическата обстановка: " Не единствено стомасите ни са в неволя. Ние се задушаваме в атмосфера, в която на несъгласните се отхвърля правото на битие. Възраженията по отношение на държавното управление на Ердоган или културната надмощие, която той се пробва да откри, се санкционират строго. "

Вече и учениците бягат от Турция

На фона на всичко това не е чудно, че към този момент и учениците желаят да изоставен Турция в търсене на по-добър живот на Запад, заключава Бюлент Мумай.

След изборната победа на Ердоган броят на молбите за приемане на леговище в Германия, подадени от турци, главно лекари, се е удвоил.

Авторът споделя и за пътешестване на турски възпитаници до Италия, по време на което 17-годишен гимназист се отделил от групата си и липсващ. Учителите се свързали с него, само че отговорът му бил: " Не ме търсете, няма да се върна. " След няколко дни се оказало, че е отпътувал от Италия за Германия, изискал е леговище и е бил признат в бежански лагер.

" Преди време, когато по-възрастни експерти напускаха страната, имаше приключване на мозъци. След митингите в парка Гези през 2013 година започнаха да напущат младежите. А в този момент отпътуват и учениците от гимназията ", написа журналистът.

Има ли решение за проблемите?

" Тагесшпигел " показва, че " не съществува панацея, която да реши насъбраните проблеми в Турция с един размах ". Според изданието задачата в този момент би трябвало да е битката с инфлацията, което значи по-строга парична политика, т.е. по-високи лихви за заемите. Правителствените разноски би трябвало да бъдат увеличени, а централната банка би трябвало да изкупува задгранична валута.

Германското издание отбелязва, че когато става дума за Турция, става дума за най-малко две разнообразни страни: едната е бедна и изнемогва, другата се състои от борещите се за оцеляване хора със междинни приходи.

За да се отстранят тези районни неравенства, би трябвало да се влага повече в бедната Турция, и то в границите на районна стратегия за обмисляне, в която страната да бъде по едно и също време и производител, и вложител, предлага " Тагесшпигел ". Изданието акцентира, че Анкара би трябвало да сложи приоритет върху образованието и здравните услуги. " По различен метод не е доста евентуално да се излезе от тази рецесия. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР