Цените на меса и месни продукти са се увеличили с

...
Цените на меса и месни продукти са се увеличили с
Коментари Харесай

Инфлацията е достигнала най-високото си ниво от 7 години - 3.8% през декември

Цените на меса и месни артикули са се нараснали с 16.3% през декември по отношение на година по-рано. Само за един месец пък свинското нараства с съвсем 8%, съгласно данните на статистиката.

© Цветелина Белутова Ръстът на потребителските цени през декември доближава най-високата си стойност за последните седем години - 3.8% на годишна база. Месечното нарастване е 0.7%, демонстрират данните на националната статистика.
Средногодишната инфлацията през 2019 година също леко се форсира и доближава 3.1%, като сходно на предходните няколко главният мотор са храните.

През декември се форсират и стойностите на хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ), в който храните са с по-малко тегло. Годишната инфлация в последния месец на годината е 3.1%, а средногодишното нарастване на показателя е 2.5%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Седемгодишен връх

Измерената годишна инфлация през декември е най-високата от 2013 година насам, когато през януари статистиката засече 4.4% нарастване на потребителските цени. Сега главен принос имат храните, където най-голям растеж има при месата - 16.3% (основно свинското поради продължаващото разпространяване на африканска чума из промишлените ферми), както и плодовете - 11.3%. При услугите не престават да се усилват цените на тези, свързани с туризъм и заведения за хранене.
Всичко пораства

Средногодишните стойности на показателя на потребителските цени по групи демонстрират, че през предходната година с максимален растеж са храните (5.1%) и цените в заведения и заведения за хранене (също 5.1%). Нехранителните артикули се усилват средногодишно с едвам 0.8%, само че пък статистиката регистрира по-значителна инфлация при услугите - 3.4%. Тук с най-голямо отражение са нарасналите цени на комуналните услуги - топлоенергия и вода. По-високи стойности статистиката регистрира и при застраховки, свързани с превоза и услугите за краткосрочно настаняване - т.е. хотели и къщи за посетители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР