Цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта в аптеките,

...
Цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта в аптеките,
Коментари Харесай

Замразяват за 2 г. цените на лекарствата без рецепта

Цените на медикаментите, които се отпускат без рецепта в аптеките, ще бъдат замразени през идващите две години. Това реши Министерският съвет в сряда. Срокът на възбраната, която действаше и през последните три години, се удължава, защото медикаментите, които са без лекарско наставление, не са на регистрационен режим и не подлежат другояче на регулация, което е причина за по-високи цени. Това се показва в претекстовете към решението.

Така притежателите на позволения за приложимост или техни представители няма да могат да декларират нараствания през 2018 и 2019 година

Намесата на страната в ценообразуването на тези лекарства е неуместна и има за цел само обществен отзив, безапелационни са от сектора на фармацевтите.

“Това решение опонира на правилата на свободния пазар и на конкурентноспособността ”, изясни пред “Труд ” ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки в България Николай Костов. По думите му регулация от страна на страната би трябвало да има, само че за медикаментите, които са по лекарско наставление и се заплащат от НЗОК. Останалото би трябвало да е въпрос на желание на пациента и на конкуренция сред компании, лекарствени молекули и така нататък, добави той.

Въпреки че и до в този момент действаше възбрана за нарастване на цените, разлика имаше при някои лекарства без рецепта, според от другите аптеки. Причината за това е, че част от търговците са успявали да договарят по-големи отстъпки за обособени артикули в устрема си да са конкурентноспособни и да действат.

Министерски съвет реши още да се промени листата с комбинирани лекарства, които НЗОК заплаща. От него ще бъдат извадени медикаментите, които имат съставна част, позволена за свободно закупуване от аптеките. Така, в случай че един медикамент съдържа вещество с режим “без лекарско наставление ”, то той ще бъде изваден от позитивния лист.

От фармацевтичния отрасъл обясниха, че броят на тези медикаменти не е огромен и в това отношение основна смяна за пациентите следващата година няма да има.

Окончателно
Без възбрана
за нови молекули през 2018 година


Отпада параграф 6 от Закона за НЗОК, който постановяваше възбрана за реимбурсиране на медикаменти с нови молекули от страна на касата през идната година. Средствата, нужни за новаторски лекарства през 2018 година, в размер на 28 млн. лева, ще бъдат обезпечени посредством вътрешни икономии и надзор на медицинските действия. Това изясни пред “Труд ” Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде анулиран със незабавна актуализация на бюджета на касата в Народното събрание през днешния ден. Около решението се сплотиха всички политически партии по време на съвещанието на председателския съвет на Народното събрание в сряда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР