Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още

...
Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още
Коментари Харесай

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още две години

Цените на медикаментите без рецепта няма да се усилват още две години с изключение на с % на инфлация. Това реши кабинетът на постоянното си съвещание в сряда с промнеите в Наредбата за вписване на цените на медикаментите.

Замразяването на цените беше въведено като антикризисна мярка от служебното държавно управление на Марин Райков за една година, само че от този момент срокът на мярката непрекъснато се удължава.

Допреди това компаниите записаха избрана цена на медикаментите без рецепта и по-късно цените не подлежаха на повече държавна регулация, а се определяха от свободния пазар. В тази група попадат най-широко употребените от хората медикаменти без рецепта като разнообразни противогрипни артикули, обезболяващи, витамини, медикаменти за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и доста други.

Според специалисти от сектора мярката е безсмислена, защото записаните от компаниите цени на медикаментите са пределни (т.е. оптималните възможни) и постоянно вършат отстъпки от тях, до момента в който с регулацията са по-малко склонни на отстъпки.

Освен това мярката не трансформира обстоятелството, че върху тези на процедура замразени цени другите аптеки поставят разнообразни надценки.

С измененията отсега нататък НЗОК ще дава мнение за вероятно включване на нови медикаменти за лекуване на онкологични болести в позитивния лекарствен лист.

“Липсата на условие за мнение оставя огромна група лекарствени артикули с висока реимбурсна стойност без авансово изявено волеизявление от страна на платеца, а допълнението на нормата ще подсигурява опцията за навреме присъединяване на заплащащата институция в процеса “, показват от Министерството на здравеопазването в претекстовете към смяната.

Друга смяна е обвързвана с реферирането на цените на медикаментите у нас. Тя бе направена по отношение на това, че някои от страните членки, референтни за България, и по-конкретно Румъния, не извършват в цялостен размер отговорностите си за навреме издание на цените на медикаментите. Това от своя страна води до неспособност за обективно следене на измененията на съответните цени и съблюдаване на законово обвързване за използване в България на най-ниската цена на производител, открита в референтните за страната европейски страни. В тази връзка с измененията в наредбата се уточни съществуващият режим по ценообразуване на лекарствените артикули, заплащани с обществени средства, като се обяснява методът на потребление на източниците, в които се търси най-ниската цена на производител в страните, с които България се реферира.

Въвежда се и възбрана за включване в позитивния лист на комбинирани лекарствени артикули, на които най-малко една от съставките е с режим на определяне без лекарско наставление. Това се прави, тъй като, когато един смесен лекарствен артикул съдържа интензивно вещество, което като независимо е на режим „ разпределяне без лекарско наставление “, се заобикаля волята на законодателя да се възстановяват единствено лечения, които са по лекарско наставление, показват от държавната пресслужба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР