Цените на колонките на бензиностанциите у нас си остават все

...
Цените на колонките на бензиностанциите у нас си остават все
Коментари Харесай

Ценови шок: Метанът стигна 7,18 лева

Цените на колонките на бензиностанциите у нас си остават все по този начин непостижими за хората. Над 3 лв. зареждаме бензин и дизел. Шокираща обаче е цената на метана. Опашките пред метан станциите бяха честа панорама – както поради до неотдавна ниската цена на горивото, по този начин и поради обстоятелството, че са много по-рядко спрямо елементарните бензиностанции. Днес обаче празните с часове колонки за синьото гориво са към този момент факт. Причината – излиза по-евтино да се кара на бензин, оповестява Нова тв.

Цената на метана се е покачила десетократно за година и стигна връх от 7,18 лв. за кг.

„ Зарази рецесията сред Украйна и Русия. Консумацията на Европа е доста огромна и няма от кое място да пристигна природен газ. Газопроводите нямат този дебит и цената на борсата пораства. Другото, което е, ние нямаме дълготраен контракт и газът се купува ден за ден ”, изясни Кольо Колев, притежател на метанстанция.

През последните дни горивото в Шумен коства 6,45. Най-евтино е в София, където се продава за 5,42. В Търговище обаче тази цена е 7 лв. и 18 стотинки. Новите цени повлияват както на купувачите, по този начин и на продавачите.

„ При нас на метанстанцията 80-85% падна потреблението. Просто колите изчезнаха, остана някой и различен камион, който няма друга опция ”, изясни Кольо Колев.

Петрун Станчев е един от малцината консуматори на метан сега. Но не задълго. Вече чака ред за промяна на метановата уредба.

„ Около 2000 лв. чакам да е. Минавам към 3000 км на месец, аз за няколко месеца ще я избия ”, пресмята Петрун Станчев.

Сметката демонстрира, че в случай че карате на метан 100 километра ви излизат към 30 лв.. Ако употребявате естествена бензинова кола, покриването на дистанцията ще ви коства 20 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР