Цените на колите втора употреба ще започнат да падат още

...
Цените на колите втора употреба ще започнат да падат още
Коментари Харесай

Търсите кола, изчакайте до есента. Цените на втората ръка падат с 30%

Цените на колите втора ръка ще стартират да падат още тази есен и най-вероятно до края на годината ще поевтинеят с към 20-30%, написа в своя постоянен отчет за положението на автомобилните пазари по света одиторската компания KPMG.

Тези упования се основават на последователното възобновяване на производството на нови коли, което към този момент бе планувано и от други анализатори.

То се чака да се усили до равнищата отпреди рецесията от началото на 2023 година, само че съгласно KPMG поевтиняването на старите коли ще настъпи по-рано - още от есента на тази година.

Пандемията наруши постоянните доставки на доста артикули, в това число и на автомобилни елементи. Освен това производството на полупроводници и чипове, без които не може да се сглоби актуален автомобил, пострада през 2019 и 2020 година от серия произшествия в фабрики за такива елементи в Азия. Всичко това внезапно сви автомоблните пазари и те изпитаха най-големия за последното десетилетие срив на продажбите – и не поради неналичието на търсене, а просто тъй като няма нови коли.

От близо година насам няма дилър на нови коли по света, а и у нас, който да разполага с коли на склад - всичко се поръчва и се чака с месеци.

Това бе съпроводено от повишаване на цените на новите коли и насочи търсенето към търговците на коли втора ръка, които също нарастнаха.

Само че разликата в растежа на цените е забележителна. Докато новите през 2020 и 2021 година нарастнаха приблизително с 12-15%, за същото време цените на използваните коли скочиха с 42%, се сочи още в отчета на KPMG.

Това е най-голямото нарастване за последното десетилетие, нормално цените на използваните коли нараства с по 20-25% сред началото на годината и края й.

В България съгласно Асоциацията на вносителите на коли, които сплотяват компании вносители на използвани возила, растежът на цените до края на 2021 година е бил 30%, а за старите коли, които търговците към този момент са имали на склад - към 20%.

Това значи, че и плануваният от одиторската компания спад на цените на колите втора употреба наесен у нас ще е по-малък.

Засега няма ясни индикации, че всичко в международната автомобилна индустрия е наред, с изключение на новините от разнообразни производители, че са почнали възобновяване на производството с размерите отпреди 2020 година

Продажбите на нови коли в целия Европейски Съюз за интервала януари - ноември 2021 година бяха с 0,04% по-малко на годишна база, до момента в който в България за същия интервал имаше 10 % растеж, въпреки че мащабите на нашия пазар са доста дребни.

Най-кризисният месец в историята на европейския пазар на нови коли - ноември, се оказа много насърчителен за българския, който регистрира растеж от 24%, като по този индикатор се подреди преди всичко в Европейски Съюз. За декември към момента няма данни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР