Цените на калай са на върхове, които не са наблюдавани

...
Цените на калай са на върхове, които не са наблюдавани
Коментари Харесай

Защо калаят ще продължава да поскъпва?

Цените на калай са на върхове, които не са следени от 2011 година до момента, написа Доминик Фризби за MoneyWeek. Металът, който свързваме с консерви и панорамни алеи, е от значително значение за бързо разрастващата се международна електронна промишленост, производството на полупроводници, внедряването на 5G мрежи и интернет на нещата (IoT), при който все уреди, вариращи от тостери до самоуправляващи се коли, са свързани онлайн.

Калаят се употребява за запояване платки и окабеляване, формиращи към 50% от годишното му търсене. В електрическите автомобили калаят се употребява в оловно-киселинните и литиево-йонните акумулатори, които регистрират нараснало търсене на метала. В Съединени американски щати той се употребява за химически стабилизатори към PVC тръбите и облицовките. Металът обичайно се употребява и за калайдисване на медни сплави. В бъдеще търсенето му ще пораства, защото слънчевите фотоволтаици, термоелектрическите материали, производството на водород, горивните кафези и катализатори за хващане на въглерод имат потребност от калая.

Същевременно предлагането понесе удар. Десетгодишният мечи пазар обезкуражи вложенията в нови мини и съществуващи уреди. Най-големият производител на калай е Китай, само че доста от неговите топилни фабрики имаха съкращения или стопираха производството. Мианмар беше различен огромен производител, само че поради политически проблеми износът спадна. Латиноамериканските доставки са изправени пред проблеми, идващи от ковид. Износът на Индонезия спадна с към 40% поради пандемията и екологичните проблеми.

Консултантската компания CRU пресмята, че предлагането изостава от търсенето с 8 хиляди тона през 2020 година, което прави три поредни години на недостиг. Пазарът, възлизащ на общо 350 хиляди тона, ще има недостиг от 2,7 хиляди тона и през 2021 година, съгласно Международната асоциация за калай.

Запасите на Лондонската железна борса (LME), където се търгува по-голямата част от калая в света, са на рекордно ниски равнища, а Китай усилва запасите си, с цел да реализира задачата за самодостатъчност в полупроводниците. Запасите на LME са малко повече от два дни от международното ползване, а преди година те бяха седем пъти по-високи. Смята се, че извънборсовите инвентари също са на сериозни равнища. Виждаме типичен бичи пазар.

Трудно е да купите калай непосредствено. За да играете на този пазар, би трябвало да се обърнете към акциите на минните компании. Strategic Minerals (тикър SML) да вземем за пример тъкмо се пробва да отвори още веднъж една от старите мини на калай в Корнуол, само че главният му фокус е медна мина в Австралия.

Друг образец за компания, която се пробва да върне затворените мини в производството, е Cornish Metals (тикър CUSN). Тя изследва, създава и се стреми да отвори още веднъж два плана на Корнуол, в това число мината Саут крофти, която спря активност през 1988 година след 400 години непрестанно произвеждане. Cornish Metals е известен, само че би трябвало да кажа, че не съм сигурен до каква степен ще бъдат приспособени към екологичните условия, които ще бъдат налице за повторното отваряне на мини, макар настоящия прогрес в технологиите.

Ако желаете сполучлива мина, помислете за листнатите в Канада Alphamin (тикър на TSX Venture Exchange: AFM), с пазарна капитализация към 700 млн. щатски $, която има евтини, печеливши мини в Демократична република Конго. Тази съответна страна може да не ви подхожда, за което няма да се изненадам, само че мината сега създава добре.

Що се отнася до акции, които могат да накарат вашата инвестиция да се усили с няколко пъти или пък да загубите всичко, помислете за Afritin (тикър ATM). В допълнение към плановете за калай в Южна Африка, те са в развой на въвеждане на плана Уис в Намибия, в миналото най-големият отворен рудник за калай в света, още веднъж в употреба и оповестиха, че " производството на концентрат за произвеждане на калай възлиза на 194,5 тона за четвъртото тримесечие, което съставлява 28% тримесечно нарастване спрямо предходното тримесечие и надвишава задачата от 180 тона произвеждане. Общото произвеждане за финансовата 2021 година възлиза на 473 тона калаен концентрат. "

Важното в този бранш сега е: това е бичи пазар. Всичко се повишава по време на подобен. Въпреки че има капацитет да върнете инвестицията си неведнъж, има доста неща, които могат да се объркат. Стойте в близост задоволително време, само че не дълго.

Авторът има акции на фирмите, разказани в текста. Статията не е капиталов съвет
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР