Цените на какаото се покачват, което ще да доведе до

...
Цените на какаото се покачват, което ще да доведе до
Коментари Харесай

Скачат цените на какаото: Ще поскъпне ли масово шоколадът?

Цените на какаото се повишават, което ще да докара до всеобщо повишаване на шоколада.

По-високите цени могат да са от изгода в битката за по-добро заплащане на фермерите на какао. Но това покачване, наред с възходящите цени на други основни за производството на шоколад съставки, няма да бъде позитивна вест за всеобщите консуматори на шоколадови произведения.

Според здравните управляващи в Съединени американски щати по-високите равнища на тези метали са нездравословни за здравето на потребителите

Какви са аргументите за повишаването?

По-високите цени се дължат на повишаването на търсенето, за сметка на предлагането.

Този сезон, какаовият рандеман е непълен, най-вероятно заради болести по реколтата и изваляването на значителни количества дъждове.

За идващия сезон обаче, специалистите още веднъж предвиждат недостиг, заради зараждащия,,Ел Ниньо‘‘ (El Niño), естествен феномен в тропическата част на Тихия океан. Явлението носи със себе си по-високи температури в световен мащаб, което се явява неприятен фактор за развъждането на какао.

Фабриката на Станимира Георгиева: обич и безгранични фантазии

Междувременно търсенето остава устойчиво, най-вече в Европа и Азия, отбелязва Пол Джоулс (Paul Joules), анализатор на първични материали в " Рабобанк " (Rabobank), който се концентрира върху пазарите на какао и млечни артикули.

Първоначално прогнозите сочеха положително предложение през тази година, споделя Джоулс. Но преди няколко месеца специалистите осъзнават, че предлаганите количества, не дават отговор на упованията.

Амбициозният план може да помогне на енергетиката в Кот д'Ивоар

“В съпоставяне с 2021 и 2022 какаова година, сезонът за 2022 и 2023 се насочва към недостиг в предлагането, заради намаляването на производството ”, съгласно месечния отчет на Международната какаова организация за април.

Болестите по посевите могат да са виновни за разочароващите резултати.

“Това, което видяхме, повече случаи на болестта с поява на подутини по растенията ”, изяснява Джоулс.

Вирусът на набъбналите издутини върху какаовите растения се популяризира от инсекти и се характеризира с набъбване на стъблата, наред с други признаци. В продължение на години той попречва производството в страните снабдители на какао. За да преборят тежкото заболяване, фермерите постоянно се постанова да изкореняват засегнатите дървета и да засаждат други на тяхно място. Експертът Джоулс обаче акцентира, че са нужни години за тези млади растения да доближат своя пик на растежа.

Според него провинен за по-ниския рандеман може да бъде и остаряването на дърветата.

Има ли заплаха шоколадът да свърши?

Организацията за какао оповестява, че проливните дъждове в Кот д'Ивоар, най-големият снабдител на какао в света, могат също да забавят реколтата, събрана напролет и есента. От там прибавят, че дъждът и влажността вършат по-вероятно заболяванията по културите да повлияят отрицателно на добива.

В допълнение към тазгодишните затруднения, феноменът,,Ел Ниньо‘‘ заплашва какаовите посеви през идващия сезон.

Какъв ще бъде резултатът върху потребителите?

Договорите за какао са дълготрайни, тъй че купувачите евентуално към момента не са се сблъскали с по-високите цени. Но в последна сметка производителите на шоколад евентуално ще заплащат повече за какао и производните на него артикули.

През април по време на диалог с анализатор, финансовият шеф на марката шоколади Hershey - Стивън Воскуил, сподели, че „ какаото и захарта в частност се движат в неправилна посока “, без да разяснява съответно ценообразуването. 

Ядем бюджетен шоколад, който е фалшив, сподели Сергей Иванов

„ Наистина чакаме да забележим евентуално по-голямо влияние през 2024 година, в сравнение с през 2023 година, от нарастването на цените на тези съставки ”, сподели той.

Шоколадовата компания отхвърля да разяснява обстановката по отношение на бъдещи ценови промени. Но Джоулс подозира, че потребителите скоро могат да усетят резултата от по-високите цени.

„ Не мисля, че потребителят към момента е видял цялостната степен на въздействието “, сподели той. 

" 2020 година направи много пакости, само че най-сетне свърши и нещо хубаво! " - разясняват хората в обществените мрежи

След като бъдат подписани нови контракти, „ тогава ще забележим по-цялостно мащаба на покачването на цените за потребителите “, добави той.

Всяко нарастване ще настъпи като допълнение към към този момент високите цени на шоколада на дребно.

До 29 април 2023 година цените на шоколада са се повишили приблизително с 14,5%, в съпоставяне със същия интервал на миналата година, съгласно данни на NIQ, който наблюдава продажбите на дребно в Съединени американски щати.

Автор: Йоана Лашкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР