Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с най-бързия си

...
Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с най-бързия си
Коментари Харесай

Цените на жилищата във Великобритания се сриват

Цените на жилищата в Обединеното кралство паднаха с най-бързия си годишен ритъм от близо 14 години през май, заяви Nationwide. По данни на най-голямото строително сдружение цените са паднали с 3.4%, което е връх от юли 2009 година насам

На месечна база понижението е с 0.1%, а междинната цена на парцелите все още е 260 736 паунда.

Спадът в цените на жилищата ще се посрещне с огромна вяра и оптимизъм от купувачите, само че покачващите се лихвени проценти значат, че разноските за ипотечни заеми в този момент са по-високи, в сравнение с доста от хората, които желаят да излязат на пазара на недвижими парцели, могат да си разрешат, написа BBC.

Последните данни на Bank of England демонстрират, че размерът на взетия ипотечен дълг през април е бил на най-ниското си равнище в историята. Единствено при започване на пандемията от COVID-19 е бил по-висок. Като цяло кредитополучателите са изплатили 1.4 милиарда паунда повече по своите ипотеки, в сравнение с банките са отпуснали.

Освен това чистите утвърдени ипотечни заеми за покупки на жилища са спаднали до 48 700 спрямо месец март, когато те са били 51 500.

Според формалните данни, изнесени предходната седмица, темпът на инфлация в Обединеното кралство се е забавил през април с по-малко от предстоящото до 8.7%.

Това накара анализаторите да предвиждат, че централната банка на Англия ще би трябвало да увеличи лихвените проценти над настоящето им равнище от 4.5% до 5.5%, с цел да се опита да забави покачването на цените.

В резултат на данните за инфлацията редица кредитори усилиха лихвените си проценти по ипотечните заеми, като Nationwide направи най-значимото придвижване с покачване до 0.45 процентни пункта.

Според компанията за финансови данни Moneyfacts настоящият междинен лихвен % по двугодишна ипотека с закрепен лихвен % в този момент е 5.49% спрямо година по-рано, когато е бил 3.25%.

Въпреки всичко основният икономист на Nationwide Робърт Гарднър не чака спад на жилищния пазар, като се има поради, че „ изискванията на пазара на труда остават постоянни и балансите на семействата наподобяват в релативно добра форма “.

Последните данни демонстрират, че броят на продадените парцели понижава. Според данните на HM Revenue and Customs, оповестени в сряда, броят на транзакциите през април е бил 82 120, което е с 25% по-малко от година по-рано.

Сара Коулс, началник на отдела за персонални финанси в Hargreaves Lansdown, сподели, че последните промени в разноските и наличността на ипотечните заеми може би са довели до „ срутва “ на пазара на парцели.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР