Цените на жилищата в Китай паднаха за трети пореден месец

...
Цените на жилищата в Китай паднаха за трети пореден месец
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Китай се сриват

Цените на жилищата в Китай паднаха за трети следващ месец през септември, попарвайки очакванията за поврат в търсенето по време на обичайно пиковия интервал на покупки на жилища.

През деветия месец на годината в страната е регистриран спад на цената на жилищата от 0.2% на месечна база по данни на Националното статистическо бюро. На годишна база пък понижението е от 0.1 на 100.

Имотният бранш в Китай, в миналото основен мотор на икономическия напредък, беше притиснат от регулаторни репресии от 2020 година насам, защото управляващите ограничиха несъразмерния дълг, което стегна ликвидността и увеличи рисковете от несъблюдение на отговорностите за бизнесмените.

Данните за цените на жилищата пристигнаха ден откакто обособени числа демонстрираха, че продажбите на парцели и вложенията разшириха двуцифрен спад, знак, че втората по величина стопанска система в света към момента не е излязла от рецесията макар оптимистичните съществени данни за брутния вътрешен артикул.

Китай форсира темпото на политическите тласъци през последните седмици, като смекчи разпоредбите за заеми и подвигна рестриктивните мерки за закупуване на жилища в някои градове, в опити да ускори настроенията на купувачите, които съгласно анализаторите са почнали да демонстрират признаци на стабилизиране.
Възстановяване на пазара
Дали пазарът на парцели ще се възвърне изцяло зависи от представянето през четвъртото тримесечие и цените на новите жилища може леко да паднат през цялата 2023 година “, сподели Ма Хонг, старши анализатор в Zhixin Investment Research Institute, предава Reuters.

Септември и октомври обичайно са пиковите месеци за продажби на нови жилища в Китай, като бизнесмените оферират промоции и пускат нови парцели на пазара.

От 70 града в данните за цените на жилищата, 54 регистрират спад в цените предишния месец по отношение на 52 през август.

Цените на новите жилища в градовете от трето равнище паднаха с 0.3% на месечна база след спад от 0.4% през август.

Пазарите на парцели в градовете от по-ниско равнище към момента са изправени пред мощни насрещни ветрове от по-слабите основи на растежа спрямо градовете от най-високо равнище, в това число чисто приключване на популацията и евентуални проблеми със свръх предлагането “, споделиха анализатори на Goldman Sachs.

Политиките за поддръжка покачиха търсенето на жилища в някои огромни градове, като цените на новите жилища се повишиха по отношение на месеца в Пекин и Шанхай. Търсенето обаче остава хладно в по-малките градове, борещи се с остатък от предложение, до момента в който в цялата страна секторът на парцелите остава в бездънен спад.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР