Цените на жилищата на повечето големи пазари на недвижими имоти

...
Цените на жилищата на повечето големи пазари на недвижими имоти
Коментари Харесай

Експерти: Надценените жилища ще поевтинеят. Собствениците на апартаменти ще осъзнаят, че един тристаен не струва 650 хиляди

Цените на жилищата на множеството огромни пазари на недвижими парцели ще намалеят през 2023 година, смятат близо 100 анализатори на жилищния пазар, интервюирани от Ройтерс. Но съгласно тях двуцифрените спадове по отношение на връхната точка на цените на жилищата напълно няма да ги превърнат в налични.

От девет изследвани жилищни пазара се чака цените да паднат следващата година в шест от тях. Само на буксуващия заможен пазар в Китай, Индия и Дубай се чака да има растеж.

Последният път, в който цените на жилищата понижиха внезапно, беше по време на международната финансова рецесия преди съвсем 15 години, само че упованията са множеството огромни стопански системи да навлязат в плитка криза и заради това срив като преди 15 години не е евентуален.

" Но цените ще би трябвало да намалеят с 30-40% в някои градове, с цел да се върнат към равнищата си преди пандемията през 2019 година А съгласно консенсусното мнение… не се насочваме към международна финансова рецесия 2.0. “, добавя тя.

“Цените на жилищата в огромните градове в България няма да се устремят мощно надолу, както някои може би чакат. Между 5 и 15% в съпоставяне със сегашните цени ще поевтинеят жилищата, които са към момента в ранни стадии на създаване, тъй като ползата на клиентите към тях понижа най-силно ", сподели пред “24 часа " кредитният съветник Тихомир Тошев.

Става дума за кооперации, които занапред ще се строят, и бизнесмените към този момент са калкулирали в тях нарасналите цени на строителните материали. Според него доста вложители са смутени от турбуленциите на пазара и намалелия интерес към жилищата на зелено, което ще ги накара да са по-предпазливи в упованията си за огромни облаги. Освен това съгласно Тошев през идващите месеци ще бъдем очевидци на нови схеми за заплащане на такива жилища.

Другата категория жилища, които съгласно него ще поевтинеят, са надценените.

“Става дума за към 15% от офертите на пазара. Ясно е да вземем за пример, че тристаен апартамент, въпреки и с паркомясто, в регион “Витоша " няма по какъв начин да коства 650 хиляди евро, за колкото се предлага. И притежателят му самичък ще разбере скоро, че дълго време няма да може да го продаде с тази цена ", сподели той.

Според шефката на “Бългериън Пропертис " Полина Стойкова най-малко през първата половина на 2023 година няма да сме очевидци на значително понижение на цените на жилищата, само че при всички случаи ще има усмиряване на пазара

в това отношение, т.е. те ще спрат да нарастват с досегашните темпове.

“Надявам се да има и по-голямо предложение, тъй като облагите на бизнесмените в сегашните условия са основни и нека това ги подтиква да строят повече. Но при всички случаи ще имаме закъснение на размера на покупко-продажбите. Лихвите по заемите у нас към момента не нарастват или най-малко не с темповете, присъщи за Западна Европа ", сподели тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР