Цените на имотите се връщат към нормалното. Измина периодът на

...
Цените на имотите се връщат към нормалното. Измина периодът на
Коментари Харесай

Цените на имотите се кротват, вижте статистиката по градове

Цените на парцелите се връщат към естественото. Измина интервалът на нервността, на изкуствената обстановка, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекомерно доста.

Цените на жилищата в България стопират да се повишават, само че не потеглят надолу, към момента. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни заеми, които са едни от най-ниските в Европа. Това съобщи Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ), в предаването " ИмоТиТе " с водещ Христо Николов.

Перфанова разяснява данните на Агенцията по вписванията за броя продажби на недвижими парцели през първото тримесечие на 2023 година Те демонстрират спад на динамичността на пазара в съвсем всички градове на страната (бел. ред. - статистиката е обща за всички сегменти: жилища, къщи, магазини, офиси, строителни терени, земеделска земя и др.).

В София покупко-продажбите понижават с 12% по отношение на първото тримесечие на 2022 година

(от 7268 на 6381), в Пловдив понижават с 8% (от 3534 на 3240), във Варна спадът е с 19% (от 3471 на 2813), в Бургас спадът е с 9% (от 1679 на 1528).

Високата инфлация се отразява отрицателно на търсенето на парцели, тъй като като цяло понижава покупателната дарба и разполагаемия приход на мнозина, сподели гостът. И добави, че хората към този момент си вършат по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не желаят да си нарушават стандарта на живот и не престават да живеят чартърен.

" Една част от хората, които желаят да купят парцели с капиталова цел, са в очакване цените да паднат.

Те са в позиция на самоограничение поради информацията за протичащото се на други пазари, поради покачването на лихвените проценти, което мнозина чакат да натисне пазара и да смъкна цените. Тези хора споделят: „ Ще изчакаме, до момента в който цените паднат. “

Има клиенти, които въпреки всичко вземат решение да влагат в парцели и да запазят спестяванията си от инфлацията, само че поради нарастването на цените в последните две години те се ориентират към по-малък парцел или сменят местоположението, с цел да им стигнат парите, изясни Перфанова.

Пазарът на парцели в Европа сега си търси равновесната точка и минава през съмнения. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, показа събеседникът.

„ Преди два месеца бях в Румъния. Там покупко-продажбите се забавят, клиентите са по-предпазливи, а цените на парцелите се задържат. Предприемачите също са по-предпазливи във връзка с започването на нови планове. Те изчакват да видят на какви равнища ще се балансира пазарът “, сподели зам.-председателят на НСНИ.По думите й сега рисковете на жилищния пазар в България са най-много за тези купувачи, които ще се финансират с банков заем.

Рискът е в това да не могат да си преценяват опциите, с цел да поемат в бъдеще едно повишаване на лихвените проценти и надлежно на месечните вноски.

Купувачът би трябвало да може да си реши опциите за една обстановка, в която разноските му ще бъдат по-високи, а приходите му може да бъдат по-ниски по отношение на потребностите, добави Ирена Перфанова.

Гостът разяснява и какво би се стигнало при реализиране на отрицателния сюжет за българския пазар, при който банките вдигнат внезапно лихвите по ипотечни заеми и това се отрази съществено на търсенето и оттова на цените.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР