Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е

...
Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е
Коментари Харесай

Георги Шопов: Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого

Цените на парцелите се качват извънредно бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на подобен вид повишаване. Жилищата стартират да стават недостъпни за естествения, за междинния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, т.е. няма да имаме работа. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов.

По думите му това бързо повишаване на цените на парцелите не прави добра услуга нито на стопанската система ни, нито на общество, нито на бизнеса

" Тези 13% са спекулативни. Няма справедлива причина войната да увеличи себестойността, само че по този начин действа световната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от голямата парична маса, която се напечата в Съединени американски щати и Европа за превъзмогване напрежението от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я ръководят. Трябваше да се каже кой ще ги заплати тези напечатани пари ", добави още Георги Шопов.

" Много сътрудници, а и притежатели, не оферират апартамент на пазара, тъй като знаят, че цената доста се качи. Това още повече понижава предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този безпорядък в стопанската система? Тарикати и спекуланти. Губят жителите и производителите. Големият проблем за обществото са публичните поръчки, а те са стопирани сега. Никой не подписва нови контракти ", сподели Шопов.

" За положително или за неприятно, от 30 година в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в огромен град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното леговище за финансите е жилището ", разяснява ръководителят на Асоциацията на строителните бизнесмени.

Шопов добави, че 7% от Брутният вътрешен продукт идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и фамилията си от строителство. До момента няма освободени служащи в строителните компании.

" София е най-неуплътненият град в света. Има извънредно доста терени, само че няма социална воля да се прави инфраструктура, тъй че стоката да се изравни с търсенето. 30 година търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика ", съобщи Георги Шопов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР