Цените на имотите продължават да нарастват, а София, където е

...
Цените на имотите продължават да нарастват, а София, където е
Коментари Харесай

София се оказва на девето място в световна класация по ръст на цените на имотите

Цените на парцелите не престават да нарастват, а София, където е най-големият и развъртян пазар на жилища в България, даже зае девето място измежду 107 града в света по растеж на имотните цени, демонстрира показателят Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.
С растеж на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в показателя на консултантската компания. Първите осем града в тази ранглиста са в нажежената зона, където растежът на цените е даже двуцифрен: Анкара, Истанбул, Дубай, Вилнюс, Загреб, Йерусалим и Атина. В Анкара да вземем за пример цените са се вдигнали със 105 % спрямо година по-рано.
Но до момента в който Турция е под мощното въздействие на свръхвисоката инфлация и обезценяването на националната си валута, в половината от останалите пазари, които са включени в тази ранглиста, има понижение на цените на годишна база. Така световният показател на повишаване на цените е единствено 1,7%, а беше 3,2% едно тримесечие по-рано.

Според разбора на Knight Frank повишението на лихвите евентуално е към този момент зад тила ни, макар че остават на високо равнище спрямо неотдавнашните исторически ниски равнища. Но в случай че това работи успокояващо на цените и те не нарастват както през 2021 и 2022 година, то има противоположни трендове, които

тласкат имотния пазар в друга посока.

Има да вземем за пример лимитирано предложение на нови жилища, а търсенето няма по какъв начин да намалее мощно. Липсата на нова строителна активност през последните години в комбиниране с по-ниска пазарна ликвидност основават дефицит съвсем на всички места по света, което работи проинфлационно.

Има и чисто демографски проблеми, подбудени значително от вътрешната миграция в доста страни. Тя е чисто икономическа, обвързвана е с намирането на нова работа, само че това значи и засилено търсене на жилища, което по натурален път подвига цените им или най-малко пречи за по-големия им спад.

Освен това някои имотни пазари най-вече в Съединени американски щати регистрираха още предходната година мощен спад на цените и естествено през 2023 година корекциите им да не са чак толкоз внезапно надолу.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР