Цените на имотите на гръцкия пазар вече са на такива

...
Цените на имотите на гръцкия пазар вече са на такива
Коментари Харесай

От 560 евро на кв.м - Най-евтините градове за покупка на жилища в Гърция

Цените на парцелите на гръцкия пазар към този момент са на такива стойности, че за трето следващо тримесечие вложенията понижават. Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 година Освен че растежът продължава, той е и по-значителен от миналогодишния, като през 2022 година той е бил от 11,9%, съгласно данни на централната банка на страната Bank of Greece от април.

По данни на платформата за онлайн разгласи Spitogatos.gr през интервала януари-март пък междинната продажна цена на жилища в Атика е 2 350 евро на квадратен метър, което значи растеж от 13,5%, спрямо 2 070 евро/кв.м. през същия интервал на предходната година.

Наскоро държавното управление съобщи, че желае да инжектира пари на пазара посредством субсидирани заеми- по този начин наречените MyHome, до момента в който банките облекчават изискванията за разпределяне на ипотеки.
 Нова опасност за жилищния пазар в Гърция - вложенията в парцели се срутват
Нова опасност за жилищния пазар в Гърция - вложенията в парцели се срутват

Правителството желае да инжектира пари на пазара посредством субсидирани заеми

На този декор голям брой градове в южната ни съседка оферират парцели на много на сравнителни ниски цени.

Кои са най-евтините градове за покупка на жилища в Гърция?

Къщите в Костур - най-евтиният град в страната за покупка на парцел, се продават на една четвърт от цената на жилище в центъра на Атина. Градът се намира на 190 километра от Солун.
 Новата действителност на жилищния пазар в Гърция
Новата действителност на жилищния пазар в Гърция

В огромните градове като Солун и Атина равнищата на благосъстоятелност върху жилища са много ниски

В град Костур междинната офертна цена през април-юни падна с 3,3% до едвам 566 евро/кв.м, до момента в който съгласно съответните данни от ценовия показател SPI на имотната компания Спитогатос, в центъра на Атина, през същия интервал, междинната цена доближи 2 120 евро/кв.м, отбелязвайки годишен растеж от 12,4%.

Така излиза, че с цел да придобиете 100 кв.м. в Костур са нужни приблизително 56 500 евро, до момента в който в Атина със същите пари се купува към една спалня, като общо са нужни 212 000 евро.

Други градове, в които се следят трайно ниски цени са Козани (650 евро /кв.м.), Кардица и Флорина (663 евро/кв.м.), Килкис (687 евро на кв.м.), Гревена (688 евро/кв.м.) и Драма (714 евро/кв.м.).

Сравнението на офертните цени в разнообразни елементи на страната ясно демонстрира, че нарастванията са засегнали главно двата огромни града и известни туристически дестинации. В доста по-малки градове обаче изключително в Северна Гърция , към момента е доста елементарно бъде открити жилище на цена под 1 000 евро на квадратен метър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР