Цените на хранителните продукти нарастват по време на пандемията от

...
Цените на хранителните продукти нарастват по време на пандемията от
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб се покачват, заплашвайки продоволствената сигурност

Цените на питателните артикули нарастват по време на пандемията от ковид, удряйки продоволствената сигурност. Миналата седмица Организацията за издръжка и земеделие (ФАО) на Организация на обединените нации регистрира, че цените на питателните артикули в международен мащаб са се повишили за трети следващ месец през август, достигайки най-високите си равнища от февруари, предава CNBC.

Индексът на цените на храните на ФАО наблюдава интернационалните цени на най-често търгуваните хранителни артикули.

Поскъпването на питателните артикули се дължи на по-голямото търсене и по-слабия $, съобщи ФАО. Тъй като стоките, в това число суровините за храна, нормално се деноминират в зелена валута, по-слабият $ поддържа цените.
 Паническото извършване на покупки и понижените доставки може скоро да доведат до дефицит на храна
Паническото извършване на покупки и понижените доставки може скоро да доведат до дефицит на храна

Застрашени са най-много уязвимите стопански системи

Според китайското статистическо бюро цените на питателните артикули в страната са се повишили с 11,2% спрямо миналата година през август на фона на високите цени на свинското месо заради експлоадирането на африканската чума по свинете. През август цените на свинското месо набъбнаха с 52,6% на годишна основа.

Горещото и дъждовно време в страната удари и по цените на зеленчуците, които се покачиха с 6,4% от юли. Цените на яйцата са се повишили с 11,3% за същия интервал заради сезонното търсене, изпреварващо ниските ресурси.

Макар да няма изострен дефицит на храна, фермите са били разтърсени, след прекъсналите вериги за доставка и ограничение на придвижването.

Въпреки че цените на храните е световен мащаб нормално са постоянни, доста страни изпитват разнообразни равнища на инфлация при храните, заради ограниченията, подхванати за ограничение на разпространяването на ковид.
 Броят на американците, които не могат да си разрешат задоволително храна за децата си, пораства
Броят на американците, които не могат да си разрешат задоволително храна за децата си, пораства

Докато икономистите бленуват V-образно възобновяване, хората в страната чакат намаление на приходите и неспособност за заплащане на наеми

Проучване на агробизнеса Olam откри, че повече от половината от 2400 дребни фермери, отглеждащи какао, кафе, сусам, памук и други култури в Африка и Индонезия изпитват дефицит на съществени храни заради ограничавания на придвижването, повишение на цените на храните и незадоволителни ресурси вкъщи.

От интервюираните фермери 70% от тях декларирали, че питателните им потребности са наранени, защото през предходните четири месеца са имали по-малко приходи от нормално.

Световната банка предизвести за спиране на доставките, в случай че фермерите не престават да имат стеснен достъп до храна.

" Производителите на храни също са изправени пред огромни загуби от нетрайни храни, защото купувачите са лимитирани и моделите на ползване се трансформират. Въпреки че несигурността, във връзка с храните, като цяло не се дължи на дефицита на храна, спиранията в предлагането на селскостопански първични материали като торове, семена или дефицит на работна ръка могат да понижат реколтата през идващия сезон ", съобщи Световната банка.

" Ако фермерите изпитват апетит, те също могат да трансфорат в приоритет закупуването на храна, в сравнение с засаждането на семена, което покачва опасността от дефицит на храна на по-късни стадии ", добави институцията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР