Цените на хранителните продукти, които се произвеждат от суровините, забранени

...
Цените на хранителните продукти, които се произвеждат от суровините, забранени
Коментари Харесай

Oчакват цените на хранителни продукти да паднат

Цените на питателните артикули, които се създават от суровините, неразрешени за импорт от Украйна, би трябвало да паднат. Те са борсови, тъй че се търгуват много по-ниско от преди два месеца и следва да ги забележим на щанда с по-ниски стойности. Това сподели Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите пред NOVA NEWS.

" Още през април, когато се вкара възбраната, излязохме със мнение, че това при всички положения би нарушило цените на главните артикули от потребителската кошница. Сега следим противоположното - пада възбраната, което ни кара да си мислим, че към този момент свободният пазар е възобновен и цените на главните артикули биха паднали за крайните консуматори. Все отново би трябвало да знаем, че тези артикули, които бяха неразрешени, са борсови и вземат участие на интернационалните тържища, а там цената в последните един месец, месец и половина падна фрапантно, над 1,5% на долу ", изясни той.

Според него всяка една интервенция в свободната търговия води до деформиране на пазара.

" На това станахме и очевидци. Големи зърнопроизводители се пробват да създадат вътрешен дъмпинг на цената - техните артикули да бъдат изкупени от българските консуматори на по-висока цена от тази, която се оферират на тържищата. Ние считаме и отново държим нашата теза, че зърнопроизводителите като цяло са един от браншовете, добре подпомагани през държавни помощи. Животновъди и растениевъди са недофинансирани през държавни дотации, до момента в който тези, които създават пшеничени култури, слънчоглед, са добре субсидирани ", разяснява Майорски.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР