Цените на горивата у нас падат до най-ниските си нива

...
Цените на горивата у нас падат до най-ниските си нива
Коментари Харесай

Цените на горивата се върнаха на нивата отпреди войната в Украйна

Цените на горивата у нас падат до най-ниските си равнища за последната година и половина. И за първи път от много време „ храната “ за дизелови мотори е по-евтина от бензина.

Вече съвсем месец всеобщият бензин A 95 държи приблизително равнище от 2.55 лева за литър и по този начин стигна цените директно преди войната в Украйна, демонстрират данните на платформата Fuelo. Миналата година по това време А 95 струваше над 3.20 лева и стигна своя пик от 3.40 лева за литър при започване на юли.

Дизелът също бележи най-ниската си цена за последната година и половина. Той към този момент е по-евтин от всеобщия бензин А 95. Данните на Fuelo демонстрират, че тази седмица междинната цена на дизела е паднала до 2.46 лева за литър. Преди една година това гориво струваше 3.56 лева

Спад в цените има и при другите типове горива – пропан-бутан приблизително се продава тази седмица за 0.94 лева за литър, а метанът за 2.08 лева за кг.

„ Много фактори въздействат на спада на цените на петрола, а оттова и на горивата – като се стартира от риска от дефолт на Съединени американски щати, мине се през недоброто показване на китайската стопанска система и се стигне до опасенията пред растежа на европейските стопански системи “, разяснява пред Българска национална телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

В опит да спрат поевтиняването на петрола на 4 юни страните-производителки (ОПЕК) взеха решение да запазят контрактуваните съкращения на добивите до края на 2024 година, а Саудитска Арабия се съгласи непринудено да понижи с още един милион барела на ден производството си през юли. Това незабавно подвигна цената на суровия нефт с 1-2 $ за барел, само че още на идващия ден тя още веднъж падна до 75.6 $ за барел вид Брент.

Етикети: горивоцена
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР