Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с

...
Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с
Коментари Харесай

Удар по джоба: Цените на горивата тръгнаха нагоре

Цените на горивата потеглиха нагоре. За седмица покачването е с 4-5 стотинки за литър. От неделя до през днешния ден, всеки ден, плащаме с по най-малко стотинка повече за литър бензин и дизел. Така в края на седмицата най-масовият бензин А-95 стигна психологическия предел от 2 лв. за литър.

От 5 години насам Васил Янев не минава по по-малко от 100 км. дневно, тъй като дистрибутира кафе и повишаването на горивото не му убягва.

" Наистина горивата бяха под 2 лв., единствено газта си седи на 90 стотинки. Ето в този момент дизелът – 2,20 лева – това е доста. Ако е 1,90 лв. – да ", разяснява Васил Янев.

Икономисти означават покачване в цената на петрола на международните пазари от края на декември, само че не това е главната причина за повишаването.

" Имаме ниско равнище на конкуренция, доста ниска връзка сред цените на петрола и на горивата, което е разумно, и дружно с това имаме голословно високи надценки, които са естествено разследване от неналичието на конкуренция ", изясни Калоян Стайков, старши икономист, ИПИ.

Цените през днешния ден, съпоставени със същия интервал на предходната година обаче, демонстрират намаляване и при петрола, и при горивата с към 4,5%, изясняват от Института, а от Българската петролна и газова асоциация плануват завършек на покачването.

" Прогнозата е задържане на цените, тъй като, с изключение на скокът на международните пазари, има закъснение на стопанските системи по света ", сподели за бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

На такава развръзка се надяват и водачите, само че са скептици.

" Мисля, че за летния сезон ще усилят горивата фрапантно, когато хората стартират да пътуват повече ", разяснява Васил Янев.

Експертите успокояват, че настоящето повишаване няма да повлече нагоре и потребителската кошница поради риска от загуба на клиенти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР