Цените на горивата продължават да се покачват. За последните три

...
Цените на горивата продължават да се покачват. За последните три
Коментари Харесай

Колко ще плащаме за бензин по Великден?

Цените на горивата не престават да се повишават.

За последните три месеца бензинът е поскъпнал с 53 стотинки за литър.

Това демонстрират данните на платформата FUELO, представени от вестник Стандарт.

В началото на януари сме плащали междинна цена на литър 2.41 лева През март обаче имаме растеж с над 30 стотинки. А през днешния ден междинната цена доближава 2.94 лева за литър.

Поскъпването на дизела е още по-осезаемо - за последните три месеца плащаме с съвсем 60 стотинки повече за литър.

Ако през февруари растежът е с към 10 стотинки за месец, или 2.55 лева, през днешния ден цената му към този момент надвишава 3 лв..

Икономисти предвиждат цените на горивата да се задържат към 3 лв. за литър и през идващите месеци. Един от главните фактори, който въздейства на цените, е войната в Украйна. Ако тя завърши, съгласно специалисти, глобите ще продължат да оказват въздействие на цените от три до шест месеца.

А поради цялостната смяна в енергийния баланс на Европейския съюз, към този момент не се чака връщане към старите цени на горивата.

Цените на горивата у нас сега са най-ниските в Европейския съюз, регистрират от Българската петролна и газова асоциация.

„ Средната цена за Европейския съюз на литър дизел е 4.05 лева Средната цена за бензина в Европейски Съюз е 4 лв.. В по-средносрочен проект нещата не са толкоз оптимистични, тъй като търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Това води до по-високи цени на суровината, а това и до по-високи цени на нашите колонки “, изясни пред bTV Светослав Бенчев, основен правист на Българската петролна и газова асоциация.

„ Инфлацията отбелязва върхове. В Еврозоната към март на година база към този момент е 7.5%. В България ние имахме последно 10% на годишна база за февруари. Дори и в този момент да спре войната, ние бихме могли да усетим най-рано резултата лятото или от есента на тази година на едно стабилизиране на цените “, споделя икономистът Румен Гълъбинов.

Оптимистичната прогноза на специалистите е вероятно намаляване от малко под 3 лв. на литър.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР