Цените на горивата на българския пазар остават спокойни на фона

...
Цените на горивата на българския пазар остават спокойни на фона
Коментари Харесай

ПРОВЕРКА НА СТАНДАРТ: US санкциите срещу Иран не вдигнаха цените на горивата и петрола

Цените на горивата на българския пазар остават спокойни на фона на наложените от Съединени американски щати тежки наказания против Иран, сподели екслузивна репортерска инспекция на standartnews.com. Това е и изцяло разумно, защото на пракитка цените на дребно в комерсиалната мрежа отразяват положението на интернационалния петролен пазар отпреди 45-60 дни.

Най-масовото гориво за леките коли – бензин А 95, през днешния ден се предлага в комерсиалната мрежа сред 2.36 лева и 2.42 лева за литър по главните вериги бензиностанции у нас, сочи информация в уеб страницата на Fuelo.net. По традиция от последните 2-3 години най-евтин всеобщият бензин продават в обектите на „ ВМ Петролеум " - приблизително 2.14 лева./литър,както и в дребната верига бензиностанции „ Круиз " - приблизително 2.30 лева./литър.

Най-скъп бензинът А 95 е в бензиностанциите на „ Шел " - приблизително 2.42 лева за литър. Цена на дизеловото гориво се движи сред 2.41 и 2.44 лева, като още веднъж най-евтин е дизелът по обектите на варненската верига бензиностанции – 2.21 лв/литър. Най-драстично през последните три седмици скочи цената на автогаза, който от 0.89-0.95 лева./литър към този момент всеобщо се предлага за 1.13-1.14 лева./литър.

Въпреки всеобщите митинги у нас, чака се цените на течните горива да се покачат с още към 2-3%, с цел да отразят фрапантния скок на петролните цени в интервала 3-5 октомври, след което ще поемат надолу и ще се закротят към и даже под сегашните равнища за Коледа и Нова година.

Причината за тази оптимистична прогноза е фактът, че цените на петрола на международните пазари не реагират на наложените от Съединени американски щати тежки наказания против Иран. Лекото раздвижване на търговията при отварянето на тържищата предстоящо увеличи цените на главните сортове нефт. Така преди обед лекият западнотексаски WTI нарастна с към 0.95% - до 63.74 $ за барел, а примерът за европейския петролен пазар Brent – 1. 33% - до 73.80 долара/барел.

По-късно обаче търговията се успокои и фючърсите на двата съществени сорта петрол започнаха да се връщат към изходните си позиции за деня и даже под тях. Така към 17 часа българско време северноамериканският пример WTI към този момент се търгуваше за 63.14 $ за барел, а фючърсите на Brent паднаха почси с $ – до 72.83 долара/ барел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР