Цените на газа в ЕС скочиха след новини за предстоящи

...
Цените на газа в ЕС скочиха след новини за предстоящи
Коментари Харесай

Поднесоха газова изненада на Европа, откъдето не се очакваше

Цените на газа в Европейски Съюз скочиха след вести за идни стачки в три огромни завода за ВПГ в Австралия. Ограничаването на доставките оттова ще усили конкуренцията за импорт сред Азия и Европа, която е сериозно подвластна от вноса на гориво. Западът не очакваше такава изненада в навечерието на зимата. Анализаторите не изключват котировките още веднъж да скочат до 1000 $ за хиляда кубически метра.

Пазарът се уплаши

Зеленият континент във връзка с износа на полутечен природен газ (112 милиарда кубически метра годишно) е на второ място след Катар (114 милиарда). Австралийски служащи в “Шеврон ”, “Удсайд ” и “Уитстоун ” предизвестиха за стачки. Изчислено е, че от международния пазар могат да отпаднат до 50 милиарда кубически метра.

Търговските площадки изтръпнаха от такива вести. Котировките в Европа скочиха с 40% - това не се е случвало от март 2022 година И това макар обстоятелството, че газовите складове на континента са запълнени съвсем на 90%.

„ Настоящата обстановка акцентира смисъла на австралийския ВПГ за световната енергийна сигурност. Перспективата за спиране на доставките предизвиква скокове на цените “, споделиха анализатори на “Креди Сюз ”.

Азиатците придърпват

Северозападният шелф “Удсайд ”, дружно с “Шеврон ” и “Уитстоун ”, обезпечава към 10% от международния пазар на ВПГ и е половината от производството на Австралия. Освен това износът е главно за Китай, Япония и Южна Корея.

Австралийските доставки може да бъдат прекъснати за два месеца - същото количество, което “Прелюд ” на “Шел ” спря предходната година. Както предвижда Goldman Sachs, това ще провокира нов растеж на цените на силата в Азия и Европа.

" Недостигът на международния пазар е неминуем. Ще пострадат освен Япония, Китай и Южна Корея, само че и Европа, която наподобява не получава доста - към 10 милиона тона годишно ", споделя Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Европейски Съюз, откакто загуби съветския тръбопроводен газ, е сериозно подвластен от ВПГ. Увеличаването на търсенето разбърка пазара.

На фона на към момента ниските цени в Европа ВПГ към този момент тече към Азия. През юли вносът в Европейски Съюз падна до съвсем двегодишно дъно. Газовозите се втурнаха към други райони, където заплащат повече.

Всяко ограничаване на износа от Австралия ще усили конкуренцията за синьо гориво сред Азия и Европа. В композиция със зимното нарастване на потреблението е доста евентуално скок на цените през четвъртото тримесечие.

" От 430-450 $ - до хиляда и даже повече. И заетостта на подземните складове няма да помогне: вносът ще нарастне, а енергийните компании ще вдигнат цените, без значение от кое място получават синьо гориво - от подземни складове или от кораби. Основното за тях е да печелят при такива преференциални пазарни условия “, акцентира Хазанов.

Африка няма да помогне

След като загуби съветските доставки, Европа стана мощно подвластна от ВПГ. Алтернативата е Африка.

Споразумението за построяването на Транссахарския газопровод беше подписано през 2009 година Маршрутът от Нигерия до Европа през Нигер и Алжир беше реанимиран през юли 2022 година на фона на енергийната рецесия в Европейски Съюз. Очакваният потенциал е 30 милиарда кубически метра газ годишно. Стойността на плана се прави оценка на 13 милиарда $.

Според анализатори обаче и тук Европейски Съюз е позволил неточност. Руското гориво не може да бъде сменено с африканско - няма нужните количества. А и ще се чака дълго време.

„ Малко евентуално е работата да стартира в близко бъдеще заради политическата неустойчивост в Нигер. Въпреки че газопроводът може да бъде обвързван със съществуващия “Медгаз ”, свързващ Алжир и Испания, или “Трансмед ” сред Алжир и Италия. Има опция за свързване с “Галси ”, по който Алжир и Италия се договориха през януари “, споделя Хазанов.

Както и да е, полагането на транссахарския газопровод от четири хиляди километра ще отнеме няколко години. Затова Европейски Съюз към момента не би трябвало да разчита на Африка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР