Цените на енергоносителите и преди войната бяха непредвидими, но сега

...
Цените на енергоносителите и преди войната бяха непредвидими, но сега
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: ДПС подготвя два законопроекта, свързани с компенсации за скъпия ток

Цените на енергоносителите и преди войната бяха непредвидими, само че в този момент към този момент са двойно, тройно и четворно непредвидими.

Това сподели националният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика, по време на дебатите за проекторешението по въвеждане на обезщетителен механизъм в цялостен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Проектът визира вероизповеданията, общините, обществените структури, образованието и опазването на здравето.

Европейският съюз пусна известие към Европейския парламент и всички европейски институции за незабавни дейности във връзка с цените, сподели Аталай. И прикани народните представители да бъдат в крайник с сътрудниците на България.

Днес нашият парламент, съобразявайки се с Европейските условия, би трябвало да помогне на общинските предприятия. Трябва да изготвим механизъм, за компенсиране в цялостен размер на общинските търговски сдружения, детските градини, яслите, старческите домове и други общински обществени заведения, съобщи Рамадан Аталай. И особено се обърна към Българска социалистическа партия: „За обществените заведения най-малко се включете. Тези заведения не вършат облага, те няма от къде да покрият тройното, четворното покачване на цената на електрическата енергия. Очакват от нас, чакат от вас решение по какъв начин и по какъв метод в старческите домове да могат да включат отоплението и да се отопляват или пък да не им гасят лампите вечер“.

Рамадан Аталай се обърна персонално към проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, който преди този момент е бил шеф на болница. „Вие знаете сега болничните заведения в какво положение са? Нищо не желаеме от вас сътрудници, чисто, просто би трябвало да подкрепите компенсациите“.

Движение за права и свободи ще внесе законопроект, обвързван със свръхпечалбите на АЕЦ, американските централи и въглищни сдружения, които Европа дефинира като „неочакваните печалби“. „От тези облаги сътрудници, първото нещо което би трябвало да създадем, споделят европейците, е „удържане цената на дребно посредством потвръждаване на опцията за контролиране на цените за отбрана на потребителите и стопанската система “. Имаме ли подобен механизъм? Имаме. Ще махнете ли мораториума, с цел да може регулаторният орган да направи по този начин, че даже да понижи цената на контролирания пазар? Но вие трябваше до в този момент да внесете промени и промени в законите, с цел да може регулаторът да махне мораториума и да влияе върху цените на стопанската система и на общинските предприятия, на общинските заведения, на детските градини, на старческите домове“, изясни националният представител от Движение за права и свободи.

Европейците ни дадоха насоки и за краткотрайни данъчни ограничения по отношение на непредвидените облаги, сподели Аталай. И увери: „Ще внесем и законопроект и в тази посока“. Идеята е да бъдат подкрепени и университетите, учебните заведения, студентските общежития.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР