Цените на електроенергията в Европа се повишиха до нови рекорди

...
Цените на електроенергията в Европа се повишиха до нови рекорди
Коментари Харесай

Блумбърг: Жега, ценови шок и енергийна криза морят Европа

Цените на електрическата енергия в Европа се покачиха до нови върхове в четвъртък, оповестява " Блумбърг ", като показва, че това се случва на фона на рекодните жеги и пожарите на континента.

Както отбелязва американската организация, високите облаги на фирмите идват с помощта на свития пазар на природен газ - който се употребява като гориво за електроцентрали - защото Русия понижава доставките тъкмо когато Европа работи за попълване на запасите за зимата. Спадът в производството на нуклеарни реактори, както и ниското вятърно и водно произвеждане, изостриха напрежението, повишавайки спектъра на намеса за понижаване на търсенето, предава “Фокус”.

„ Ако Русия спре газа и може да няма задоволително газ за цялото търсене, тогава ще има нормиране “, предизвестява Анегрет Грьобел, президент на Съвета на европейските енергийни регулатори, в изявление за " Блумбърг ТВ ". Спиранията на тока могат да бъдат избегнати, само че, несъмнено, това изисква доста подготвителна работа, която правим сега “.

Цената на електрическата енергия в Германия за идната година се увеличи с цели 6,6% до рекордните 455 евро за мегаватчас на European Energy Exchange AG. Във Франция се увеличи с цели 7,8%, достигайки 622 евро за мегаватчас. Това е към 1100 $ за еквивалентната сила на барел нефт.

Горещите талази това лято ускориха търсенето, като в същото време доведоха до спиране на доставките, като основни водни пътища, които се употребяват за генериране на водноелектрическа сила, изстудяване на нуклеарни централи и транспорт на енергийни артикули, пресъхнаха, показва още " Блумбърг ".

Франция е в изключително тежка обстановка, защото повече от половината от нейния нуклеарен флот е на котва за поддръжка. Обикновено страната би изнасяла електрическа енергия, само че тази година тя се трансформира в чист вносител, което накара прилежащите страни да изгарят повече газ, с цел да поддържат естественото подаване на електричество. В страната бушуват и горски пожари, което накара президента Еманюел Макрон да притегли помощ от цяла Европа, с цел да се причисли към 10-те хиляди френски пожарникари, които се борят с пламъците.

„ Исторически ниското произвеждане на нуклеарна сила и ниските равнища на водните резервоари в цяла Европа оставят недостиг в доставките, който може да бъде посрещнат единствено с източници, които могат да се изпращат, като въглища и газ “, изяснява Патрисио Алварес, анализатор в " Блумбърг ". „ Това способства за устойчивостта на търсенето на газ в миг на намаляващо предложение от Русия “.

Недостатъчните доставки на електрическа енергия накараха Обединеното кралство да издаде предизвестие за смаляване на разликата сред търсенето и предлагането в четвъртък вечерта. Независимо че National Grid ESO, мрежовият оператор на страната, разгласи, че ще има задоволително произвеждане, това е още един знак за компликациите, пред които е изправена европейската електроенергийна система тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР