Цените на електроенергията на свободния пазар и бъдещето на енергийния

...
Цените на електроенергията на свободния пазар и бъдещето на енергийния
Коментари Харесай

Напредък на тристранката - ще се търси решение за по-ниска цена задължение към обществото


Цените на електрическата енергия на свободния пазар и бъдещето на енергийния бранш, в частност на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и въглищния бранш за следващ път станаха тематика на разгорещена полемика, само че този път в границите на Националния съвет за тристранно съдействие. Синдикати и работодатели показаха опасения от това, че цените на електрическата енергия на свободния пазар ще рефлектират върху промишлеността и покачването на цените на редица артикули и услуги - от тоалетна хартия до свинското месо. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се опита да изясни, че става въпрос за два пазара – контролиран и свободен. Работодателите показаха опасения от неприятното ръководство на държавната енергетика.

Синдикати и работодатели желаеха дружно повече пълномощия на КЕВР. Регулаторът от своя страна бе безапелационен (както през декември ) - една от аргументите за високата цена на електрическата енергия на свободния пазар е цената на излъчванията. Синдикати и работодатели бяха единни – проблем на пазара има. Заедно те настояха също така за понижаване на цената на добавката „ Задължение към обществото “, както и даване на преференции на промишлеността за цените на излъчванията. Министър Теменужка Петкова от своя страна показа данни за цените на прилежащите тържища, като изясни, че стойностите в България са най-ниски. „ Добавете към цените на борсата и 20 евро от цените обвързване към обществото “, репликира от своя страна Константин Стаменов от КРИБ.

Финансовият министър Владислав Горанов като принципал на БНЕБ пък видя проблем в неналичието на тласъци за ЕРП-та за пазаруване на софтуерните работи през борсата.

Така в границите на полемиката се очерта още веднъж въпросът – какъв тъкмо е казусът на пазара на електрическа енергия, че цените на свободния пазар да са толкоз обезпокоителни за бизнес и синдикати?

Синдикатите

Председателят на КНСБ Пламен Николов напомни последните срещи на синдикатите с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и поетите задължения за отбрана на въглищния бранш. Той поздрави позицията на страната ни за Да се усили капитала на Топлоелектрическа централа „ Марица Иток 2 “ и да се понижи добавката „ обвързване към обществото “ изиска ръководителят на КНСБ, като засяга централите, производители на сила. По думите на Пламен Николов страната ни би трябвало да изиска статут за „ въглероден неутралитет “. Той се базира на данни за по-ниски излъчвания спрямо равнищата от 1995 година
Ние считаме, че КЕВР би трябвало да има повече благоприятни условия на пазара и интервенция.
„ Не знам дали е обикновено мегаватчас на борсата да се продава по 280 лв., когато на европейските тържища цената е 50 евро. Смятаме че регулатора би трябвало да има повече благоприятни условия за интервенции в сходни обстановки “, сподели Николов и обърна внимание на декларацията, направена и показана от КНСБ на вниманието на членовете на тристранката, в която се слага и въпросът за нуждата от компенсатори механизми и за популацията, само че и за промишлеността, изключително поради цената на въглеродните излъчвания.

Работодателите

Посрещаме новата година с тематиката, с която изпратихме предходната (2018 г.) разяснява ръководителят на АИКБ Васил Велев. По думите му цената в сегмента „ Пазар Ден напред “ на БНЕБ е с 51 % по-висока, което не може да се изясни единствено с растежа на цените на излъчванията. Не е правилно сравнението на цената на електрическата енергия на българската борса с тази на другите, поради цена „ обвързване към обществото “, в която влиза силата от ВЕИ-та и американските централи, а даже и да не се прибавя отново е по-висока, сподели Васил Велев. Евтината сила, която сме изнесли в този момент я купуваме по-скъпо, а в случай че това продължи ще докара до инфлация като се трансферира върху цените на стоките, а там, където не може да се трансферира ще докара до липса на произвеждане, изясни той. Освен това съгласно ръководителя на АИКБ няма по какъв начин едно такова нарастване за един дълъг интервал да не се трансферира и върху контролирания пазар, т.е. върху семействата. В този аспект той обърна внимание на нуждата от усилване на ролята на КЕВР и ръководството на държавната енергетика. „ Много значимо е по какъв начин се ръководи държавната енергетика “, сподели той, обръщайки внимание върху ролята на БЕХ. В допълнение Васил Велев напомни, че посредством износа на електрическа енергия се изнася евтина суровина за непознатите предприятия, с които българската промишленост се конкурира на интернационалните пазари.
Константин Стаменов от КРИБ напомни, че се изостава в държавното компенсиране на промишлеността за цените на излъчванията.

Реакцията

Председателите на комисиите по енергетика и стопанска система към Народното събрание Делян Добрев и Петър Кънев бяха безапелационни – пълномощията на КЕВР са задоволителни. Добрев се съгласи обаче с нуждата от нарастване на капитала на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. „ Ако има благоприятни условия за нарастване на капитала на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, то би трябвало да се случи в най-скоро време “, сподели той. Добре се ангажира също по този начин да се направи обзор на съставените елементи за Фонд Сигурност на електроенергийната система, с цел да се реализира понижение на цената на добавката „ обвързване към обществото “.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова от своя страна в отговор на поставеният от синдикати и работодатели въпрос във връзка с енергийната тактика заяви, че към този момент е подготвен планът за интегриран проект за енергетиката до 2030 година и през днешния ден ще бъде изплатен до Европейска комисия в Брюксел. Тя се ангажира, че сега, в който Европейска комисия върне коментар, документът ще бъде оповестен, след което ще има опция в границите на 3-4 месеца за оферти и мнения, публично разискване. Ще се веселя в края на 2019 година да се поздравим с енергийна тактика, която пази нашите ползи и национална сигурност, сподели тя. Малко по-късно думите й провокираха отвращение и коментар от ръководителя на КНСБ Пламен Димитров - „ Този път няма да стане “, съобщи той, като попита по какъв начин по този начин се изпраща документ до Брюксел без знанието на синдикатите. В резултат се наложи Петкова да изяснява, че това е единствено план и нищо няма да бъде направено без да е реализирано преди този момент единодушие с работодатели и синдикати.

Петкова открехна част от този интегриран проект, заявявайки, че въгледобивът в действителност е бранш, без който няма по какъв начин да развиваме енергийната си сигурност и по тази причина е планувано запазването на бранша до 2030 година с небосвод до 2050 година Предвидено е също по този начин и нарастване на каузи на ВЕИ до 25 %.

В отговор на поставените въпроси и мнения от страна на синдикатите и работодателите за цените на електрическата енергия, министърът напомни, че става въпрос както за контролиран, по този начин и за свободен пазар. Тъй като тук бе упоменато за неприятно ръководство на държавната енергетика, ще си разреша да не се съглася, сподели Петкова. Тя посочи, че да, в действителност става въпрос за държавни предприятия, като АЕЦ, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и НЕК, само че „ всяко от тях се държи независимо на пазара “. „ На първо място държавните предприятия имат ангажимент към контролирания пазар “, изясни тя, като посочи какво количество електрическа енергия дава всяко от сдруженията. Освен това по делото БЕХ/ток за обезпечаване на ликвидност на БНЕБ се обезпечават и 690 МВтч от държавните сдружения, в това число и спомагателни количества за платформата „ ден напред “. На тази платформа се осъществят 10 % от електрическата енергия, изясни тя, друга част е по „ дълготрайни контракти “. От думите на министъра стана ясно обаче, че постоянно няма претенденти на борсата за закупуване на предоставената електрическа енергия. За 2018 година АЕЦ „ Козлодуй “ провел 127 търга, само че в 48 за тях не е проявен никакъв интерес за закупуването на електрическа сила, освен това с разнообразни артикули. Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ има извършени 67 търга, като към 28 от тях не е имало никакъв интерес. Същото се отнася и за НЕК – от извършени 24 търга – 4 са без никакъв интерес. В същото време данните, представени от енергийния министър са и за нарастване на производството с 2,58 % към края на предходната година. Като образец Петкова уточни и цената на другите енергийни тържища, (позовавайки се на данни на БНЕБ), като спрямо стойностите в България по думите й са били за 2017 и 2018 година с сред 4,64 % и 3,5 % по-ниски.

В отговор на въпроса на работодателите за държавната помощ за цените на излъчванията, Теменужка Петкова сподели, че КЕВР и Фонд Сигурност на електроенергийната система би трябвало да приготвят разбор за вариантите за българския бизнес. Тя напомни, че електрическата енергия от двете американски централи се дава на контролирания пазар. Процентът, който се дава по европейската инструкция е 25 % от цената на излъчванията, само че каква да е помощта за българския бизнес може след разбор, изясни Петкова, като увери, че по принцип българското държавно управление няма нищо срещу.

Високата цена на квотите за въглеродните излъчвания за следващ път бе посочена от ръководителя на КЕВР Иван Иванов като една от главните аргументи за по-високите цени на електроенергийната боса. Той се ангажира КЕВР да направи свои оферти, като установи, че откакто износът е от порядъка на 40 % значи борсата е ликвидна.

Част от казуса с цените на електрическата енергия формулира обаче министърът на финансите Владислав Горанов, който напомни, че е и принципал на БНЕБ и изиска регулаторът да огледа казуса от позиция на софтуерните разноски. „ Липсват тласъци ЕРП-та да купуват софтуерните си разноски през борсата “, сподели той. По-късно ръководителят на КЕВР Иван Иванов изрази единодушие, че да по този въпрос ще се търси решение.

В отговор на апелите по-рано от страна на синдикати и работодатели за вероятно установяване на цена обвързване към обществото на три месеца, Иван Иванов сподели, че решението, което взима КЕВР за цените на електрическата енергия на контролирания пазар, която съдържа тази добавка е на годишна база. Може да стане по този начин, че през едно тримесечие тази добавка да бъде понижена, само че през друго да се наложи нарастване. Тримесечното изменение ще докара до неустойчивост, а главното обвързване на КЕВР е гарантиране на непоклатимост.
В допълнение той посочи, че измененията в цените на електрическата енергия на свободния пазар ще бъдат регистрирани в референтната цена през месец юли.

В последна сметка синзикати и работодатели реализираха прогрес - цената на добавката обвързване към обществото въпреки всичко ще се премисли. Как? Предстои да разберем. Същото важи и за държавната помощ за цените на въглеродните емсии.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР