Цените на двата основни сорта петрол започнаха да се понижават,

...
Цените на двата основни сорта петрол започнаха да се понижават,
Коментари Харесай

Петролът завършва седмицата с ръст. Brent поскъпна с 2,9 %, WTI - с 1%


Цените на двата съществени сорта нефт започнаха да се намаляват, само че приключват седмицата с растеж, заради опасения, свързани с регулярните доставки на горива на международния пазар.

Подемът на цените на петрола на пазара е предизвикан от опасенията за недостиг. Инвеститорите чакат понижаване на експорта на нефт от страна на Иран след въвеждане на глобите от Съединени американски щати против страната. Тревога провокират и новините за спадащият нефтодобив във Венецуела, която сега е в остра икономическа рецесия.

В същото време има възможност след влизане в действие на рестриктивните мерки за доставките на ирански нефт, другите страни от ОПЕК да усилят добива. Някои анализатори обаче не чакат това да се случи, защото съгласно тях по-вероятно е постигането на баланс на търсенето на пазара и поддръжка на цените на по-високи равнища.

Засега обстановката на петролния пазар се свързва повече с геополитическите фактори, които се чака и през идната седмица да са водещи. В този смисъл анализаторите не престават да регистрират като огромна вероятността котировките да доближат до равнище от 100 $ за барел.

Котировката на фючърсът за юли за петрола вид Brent на Лондонската борса ICE Futures се намали до 79,25 $ за барел. От началото на седмицата цената на контракта се усили с 2,9 %. Brent за пръв път от 2011 година показва растеж в разстояние на цели шест седмици.

Петролът вид WTI на NYMEX поевтиня до 71,32 $ за барел. От понеделник до края на седмицата WTI отбелязва повишаване от 1 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР