Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, 18 декември

...
Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, 18 декември
Коментари Харесай

Петролната търговия започна новата седмица с ръст в цените

Цените на двата съществени сорта нефт в понеделник, 18 декември се покачват заради опасения за спиране на доставките през Червено море, поради офанзивите на йеменските хусити против корабите.

Стойността на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures пораства до 77,18 $ за барел – плюс 0,63 $ или 0,82%. При затваряне на предходната сесия договорите се намалиха нищожно – с 0,06 $ или 0,1% до 76,55 $ за барел.

Фючърсите за януари за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се покачват с 0,63 $ или 0,88 % до 72,06 $ за барел. В петък цената по договорите за този вид спадна с 0,15 $ или с 0,2% до 71,43 $ за барел.

През предходната седмица цената на Brent се увеличи с 0,9%, а вид WTI – с 0,3 на 100. Двата сорта приключиха седмицата на плюс за пръв път от края на октомври, с помощта на по-високите упования за намаляване на  паричната политика от Федералния запас през идната 2024 година.

Администрацията на Суецкия канал декларира, че следи деликатно обстановка, след известията от страна на Съединени американски щати за към 14 атакуващи дрона на йеменските хути, свалени в събота, след пукотевица по търговски кораби. Редица корабни компании, в това число A.P. Moeller-Maersk AS и Hapag-Lloyd оповестиха за прекъсване на прекосяването на техните кораби през Червено море.

Червено море е измежду най-важните морски пътища за доставки на нефт - на него се падат към 10 % от световните потоци, разясняват специалисти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР