Цените на бензина и дизела сега са рекордно високи, но

...
Цените на бензина и дизела сега са рекордно високи, но
Коментари Харесай

Оксиморон: Петролът с 20% надолу, но бензинът с 30% нагоре

Цените на бензина и дизела в този момент са рекордно високи, само че това не е по този начин с цената на петрола. Преди няколко години петролът беше по-скъп от в този момент, само че цените на горивата по родните бензиностанции бяха с 60 ст. за литър по-ниски, сподели инспекция,

Спрямо тогава цената на петрола в долари се е намалила с 20%, само че в същото време бензинът е с 30% по-скъп.

От началото на лятото на 2013 година до лятото на 2014 година цената на петрола вид “Брент” е над 100 $ за барел, като най-често е в границите от 105 $ до 110 $ за барел. Подобни са цените и на съветския нефт, защото тогава цените на “Брент” и на уралския нефт са съвсем идентични.

По това време цените на бензина и дизела по бензиностанциите са към 2,60 лева за литър, демонстрират данни на профилирания уебсайт fuelo.net.

Например на 30 декември 2013 година бензинът А-95 коства 2,58 лева, а елементарният дизел е 2,66 лева за литър.

Цени на Петрол вид "Брент " в долари за барел.

Цени на съветския нефт в долари за барел.

Ситуацията на пазара на горива сега е доста по-различна. Цената на петрола вид “Брент” в петък беше към 105 $ за барел. Което е съвсем тъкмо, колкото в края на 2013 година Съществената разлика по отношение на тогава, обаче е курсът на $. През декември 2013 година доларът се разменяше за към 1,43 лева, а в този момент курсът е 1,91 лева за $. Щатската валута е поскъпнала с към 33% по отношение на еврото, а надлежно и по отношение на българския лев.

Ако рафинерията в Бургас използваше нефт “Брент”, то фактически цените на горивата трябваше да са с към 30% по-скъпи по отношение на 2013 година поради повишаването на $ и трябваше да костват към 3,45 лева за литър по бензиностанциите.

Рафинерията край морето обаче употребява съветски нефт, който от началото на годината е доста по-евтин от петрола “Брент”. Причината за това е, че доста компании стопираха покупките на съветски нефт.

Уралският нефт в този момент коства към 85 $ за барел, което е с към 20% под цента от 2013 година Ако почистим въздействието на валутните курсове и превърнем котировките на петрола на интернационалните пазари в левове се оказва, че през 2013 година един барел съветски нефт е коствал 152 лева, а в този момент коства 160 лева Това е нарастване с малко над 5%.

Същевременно по отношение на края на 2013 година бензинът А-95 е поскъпнал с близо 32%, а дизелът - с над 33%.

През последните десетина година заплатите набъбнаха доста. В края на 2013 година междинната заплата е към 700 лева, а в този момент е към 1700 лева

Това е растеж с над 140%. За да бъдат заплатите причина за сериозното повишаване на горивата, те би трябвало да имат доста огромен дял в общите разноски на петролните компании. При компаниите с дребен оборот това може и да е по този начин, само че при по-големите търговци заплатите имат по-малък дял от общите разноски.

През юли спад на тържищата, само че не и по бензиностанциите

Руският нефт е с 5 $ надолу

През юли петролът поевтинява на интернационалните пазари, само че осезаема смяна в цените на бензиностанциите няма. В края на юни петролът вид “Брент” струваше 109 $ за барел, а в този момент е към 103 долапа.

Руският нефт в края на юни струваше над 90 $ за барел, а в този момент е към 85 $. Цените и на “Брент” и на съветския нефт са се намалили с към 5,5%, само че смяна на междинните цени на горивата по бензиностанциите няма. Преди това, когато през юни петролът поскъпваше, съвсем всеки ден цената на бензина нарастваше с по една стотинка.

В началото на годината уралският нефт струваше 77 $ за барел, а доларът беше 1,73 лева Това прави 133 лева за барел.

Сега съветският нефт е под 85 $ за барел, а доларът е 1,91 лева, което прави 162 лева за барел. Поскъпването на петрола в левове е с по-малко от 22%.

В началото на годината бензинът беше приблизително 2,41 лева за литър, а дизелът - 2,47 лева От тогава до момента бензинът е поскъпнал с 41% до 3,40 лева за литър, а дизелът - с близо 44% до 3,55 лева Това е двойно повече от покачването на цената на съветския нефт.

Ако бензинът и дизелът бяха поскъпнали с толкоз, с колкото е повишена цената на съветския нефт в левове, то горивата по бензиностанциите сега трябваше да костват по 3 лева за литър. Но акцизите, които имат значителен дял от цената на горивата, не са се трансформирали.

Освен това с решение на Народното събрание към този момент има обезпечени обезщетения за бизнеса поради скъпи ток, тъй че и това не би трябвало да е претекст за повишаване на горивата./блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР