Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В

...
Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В
Коментари Харесай

Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В началото на годината повишаването е било минимално - с 1 стотинка. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лева, а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лева Същото нищожно повишаване следим и при дизела – от 2,15 лева при започване на януари до 2,16 лева в края на същия месец.

Не е такава картината през февруари обаче. Тогава повишаването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела. Докато при започване на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лева, в края цената доближава 2,08 лева Покачване, само че с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.

През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лева за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лева за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лева за литър.

Ако би трябвало да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с съвсем 20 стотинки. Според специалистите повишаването се дължи главно на покачването на цените в международен мащаб.

,,Този тренд докара до растеж на цените на петрола до 70 $ на барел, т.е. с близо 15% нарастване на цената, вследствие на което в последния месец - месец и половина се следи едно последователно повишение на цената на горивата в порядъка на 9-10 %”, сподели за предаването "Събуди се " по Нова телевизия специалистът Христо Казанджиев.

Решихме да проверим по какъв начин стоят нещата с горивата в няколко от огромните градове в страната. Започнахме с Варна. Там за литър от класическия А95 варненци заплащат по 2,14 лева, а за дизел 2,32 лева за литър. Цената на природния газ пък доближава 0,97 ст.

На 40 км от Варна – в Добрич, цените са същите. Аналогични са и тези в Шумен. В Стара Загора пък фрапантен скок в цените не се следи.

Отидохме и до Гърция, където литър бензин А95 доближава до 1,59 евро за литър, а дизелът - до 1,33 евро.

Експертите не плануват нов значителен скок в цените на горивата през лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР