Цените на апартаментите в столицата са нараснали с 7.7% за

...
Цените на апартаментите в столицата са нараснали с 7.7% за
Коментари Харесай

Цените на жилищата в София продължават да растат, но сделките падат

Цените на жилищата в столицата са нарастнали с 7.7% за последните 9 месеца. През септември цената на квадратен метър приблизително за София доближава 990 евро, а за парцели в центъра на града - 1382 евро/ кв.м, по данни на " Адрес "

© Надежда Чипева
Средни цени на жилищата по квартали

Увеличаване

Средни цени на жилищата по квартали

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Хонконг е градът с най-голям риск от балон на имотния пазар

Мюнхен, Торонто и Лондон също са изправени пред проблеми, демонстрира изследване на швейцарската банка UBS
1 окт 2018
Бумът в потребителското и жилищното кредитиране продължава

През август заемите към семействата и нетърговските организации са се повишили с 15.4%, което е нов рекорден ритъм
27 сеп 2018
Търсенето на жилищни парцели в София нараства през второто тримесечие

Централните и източните региони са най-предпочитани от купувачите съгласно последния разбор на Arco Real Estate
19 юли 2018
Високите цени са лимитирали покупко-продажбите с първокласни парцели

Честите препродажби за вложения са повишили и наемните им цени, демонстрира разбор на Unique Estates
10 юли 2018
Имотен барометър

Нова платформа филтрира неточните разгласи и дава реалистична оценка за цената и наема на жилищата в София
29 юни 2018 Сключените покупко-продажби за парцели в София понижават през последните три месеца, само че цените не престават да се повишават. Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност в София доближава 990 евро, или 7.7% покачване по отношение на края на 2017 година Тези равнища ще се задържат до края на годината, като повишаване ще има в избрани региони, предвиждат от организацията за недвижими парцели " Адрес ".

Крайните квартали нарастват

През лятото изразителен растеж в цените се следи в три от крайните квартали на столицата - " Дружба ", " Овча купел " и " Люлин ". Според статистиката на " Адрес " жилищата там са поскъпнали с над 10% по отношение на декември предходната година. Основната причина е развиването на транспортната инфраструктура, както и появяването на планове ново строителство. В тези региони цените към момента са много под междинното за София и през последните месеци това очевидно провокира по-голямо търсене. " Овча купел " да вземем за пример се възприема и като добър регион за инвестиция поради близостта до Нов български университет и бъдещата връзка с метрото.

Цените в централната част на града и " Лозенец ", към които има непрекъснат интерес, също са нарастнали с над 10%, само че покупката на парцел там изисква и по-голям бюджет. През септември междинните цени в центъра, " Лозенец ", " Изток " и " Иван Вазов " са на равнища над 1350 евро/ кв. м, до момента в който в крайните квартали (с изключение на " Младост " ) не надвишават 900 евро/кв.м. В резултат на това 62% от подписаните покупко-продажби през последните три месеца са за жилища на стойност над 70 хиляди евро, което е с 12% повече по отношение на същия интервал през 2017 година

" Няма съпътстващ растеж на покупко-продажбите обаче поради известна опозиция от страна на купувачите към покачването на цените ", разяснява пред медиите Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес ". От организацията регистрират спад на покупко-продажбите за интервала от март до септември макар дейното търсене. " Ако този спад продължи и в идващите три месеца, ще станем очевидци на криза за пазара на парцели ", разяснява още Павлов.

Не се купува непременно

Освен продължаващото покачване на цените за жилища в София причина за по-малко покупко-продажби е и смяна в държанието на купувачите. Наблюденията на брокерите са, че търсенето продължава да е мощно, само че купувачите са склонни да вършат повече огледи, преди да се решат на покупка. Данните на " Адрес " демонстрират, че въпреки всичко над 85% от покупко-продажбите се подписват в границите на 3 месеца.

При продавачите също се следи смяна, само че по-осезаемо при вложителите спрямо самостоятелните продавачи, които получиха убеденост, че са по-силните на пазара поради покачването на цените през последните години, показват от организацията. Има гладко повишаване на сумите, които продавачите са склонни да смъкват от офертната цена за парцела си, като в 27% от случаите през последното тримесечие продавачите са създали отстъпки от 5-10 хиляди евро от офертната цена.

Купувачите теглят повече заеми

Малко над половината покупки през третото тримесечие са направени благодарение на банково финансиране, сочат данните на " Адрес ". Освен това се усилва и делът на финансирането на покупката. " Ако през 2017 година клиентите разчитаха най-вече на банково присъединяване сред 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на договорката ", разяснява оперативният шеф на организацията Гергана Тенекеджиева.

Ниските лихви по депозитите пък подтикват покупките за инвестиция, които през летните месеци съставляват 17% от всички покупко-продажби. Според Тенекеджиева доходността от инвестицията в парцел в огромните градове доближава 4-5%. " Най-често това са недвижими парцели, от една страна, поради дълготрайната вероятност на инвестицията, а от друга – поради народопсихологията във връзка с жилищата ", уточни тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР