Цените да бъдат понижени, за да бъде намалена инфлацията и

...
Цените да бъдат понижени, за да бъде намалена инфлацията и
Коментари Харесай

Свежа идея! Сваляме цените, за да въведем еврото и влезем в еврозоната

Цените да бъдат намалени, с цел да бъде понижена инфлацията и да можем да влезем в еврозоната от началото на 2024 година, прикани Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България, предава " Труд ".

Бизнесът би трябвало да усили приходите без да подвига цените, а даже се обърнахме с апел към него да понижи цените, съобщи Васил Велев

Асоциацията на организациите на българските работодатели показа целите си за 2023 година Сред тях са влизане в еврозоната и в Шенген. За задачата би трябвало да се възвърне ценовата непоклатимост, изясни Васил Велев. България извършва всички официални критерии за приемане на еврото като се изключи равнището на инфлацията.

Народното събрание понижи тавана на цените на електрическата енергия, над който изплащат обезщетения на бизнеса. Това ще разреши на бизнеса да понижи цените, тъй като по този параметър не отговаряме на условията за еврозоната, сподели Велев.

Освен това, съгласно него, би трябвало да бъде понижен бюджетният недостиг. Въпреки изборите би трябвало да се ограничи популизма и да не се харчат пари, които нямаме, съобщи Васил Велев.

Мерките за ограничение растежа на инфлацията са нужни за участието ни в еврозоната и за благоденствието на обществото, съобщи и Добри Митрев, ръководител на БСК. Ако успеем да подтиснем растежа на инфлацията, имаме късмет от 1 януари 2024 година за сме член на еврозоната, добави той.

Окончателният отчет за България и за готовността ни за участие в еврозоната ще излезе през месец май. Служебното държавно управление също желае до тогава годишната инфлация да стане най-малко под 10 на 100.

Преговаряме с питателните вериги, с цел да усетят хората, че цените понижават, съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов по време на доклад на кабинета за свършената от него работа.

“Необходими са вложения - непознати и вътрешни. Затова ръководещите би трябвало да подхващат ограничения, с цел да има тласъци бизнесмените да влагат в България ”, сподели Добри Митрев.

При въвеждане на един регулаторен режим би трябвало да бъдат премахвани други два, добави той. В България има 900 регулаторни режима, няма друга такава страна в Европа, несъразмерният надзор отблъсква искащите да вършат вложения, съобщи Добри Митрев.

Необходимо е да бъде преразгледан Националният проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), съобщи Васил Велев. Според него в Плана има грандомански планове, които граничат с научната фантастика, само че са с голям корупционен капацитет.

Тези планове са направени, тъй като няма национална тактика за развиване на енергетиката, добави той. Това, което беше показано, не е никаква тактика, там са комплицирани задачите, сподели Васил Велев.

“В тактиката липсва думата налична, а силата би трябвало да е налична, сигурна и чиста. При тези грандомански вложения цената, които би се получила на микса на електрическата енергия, няма да бъде налична, няма да има кой да я купува ”, добави той.

Според Весил Велев, в случай че бъдат отстранени грандоманските планове от НПВУ, ще има пари за всяка компания и всяко домакинство, с които да се финансира слагането на фотоволтаици.

Праговете за приходите на производителите на електрическа енергия за всеки киловатчас са извънредно високи, тъй че да остават свръхпечалбите в предприятията в енергетиката и от там да може да се краде, сподели още Васил Велев.

Вдигат налози, в случай че харчат пари предизборно

Администрацията би трябвало да получава пари против промени, счита ръководителят на БСК Добри Митрев.

Необходимо е опазване на данъчния модел, съобщи ръководителя на БСК Добри Митрев, като показа част от целите на работодателите за 2023 година

“След всички предизборни разходи, които все по-често ни се постанова да поносим, опцията за смяна на данъчния модел ще се окаже неизбежна, в случай че тази наклонност продължава.

А не знам, дали българските жители са съгласни да им се усили данъчната и осигурителната тежест, поради това, че избрани политици с сходни популистични оферти в Народното събрание просто държат да си обезпечат посланичество и в идващия парламент ”, добави той.

Бизнесът упорства и за програмно бюджетиране.

Според Добри Митрев бюджетите на ведомствата може да бъдат на правилото на Националния проект за възобновяване и резистентност, т.е. да се дават пари против промени и пари против успеваемост, а не просто, с цел да съществуват едни институции, които да бъдат хранени от българските данъкоплатци.

Може да покачат възрастта за пенсиониране

Всеки, който може да работи, не би трябвало да получава помощи без да поставя публично потребен труд, счита Цветан Симеонов.

Нормално е да се усили възрастта за пенсиониране с увеличението на продължителността на живота. Това изясни ръководителят на БТПП Цветан Симеонов, който показа целите на работодателите в региона на образованието и пазара на труда.

Нацията ни застарява, във Франция има стачки, тъй като има предложение възрастта за пенсиониране да бъде увеличена от 62 година на 64 година, изясни той.

Обучението на възрастните хора също е включено измежду целите на работодателите. Според Цветан Симеонов в страната би трябвало да бъдат привличани и гении от чужбина, само че за задачата икономическата среда би трябвало да е по-гостоприемна.

Всеки, който е в работоспособна възраст и работоспособно положение, не би трябвало да получава помощи без да поставя публично потребен труд, съобщи Цветан Симеонов. Социалната политика насочва неверни послания - споделя, че няма потребност да се образовате, да се трудите, а ще получите нарастване на заплатите, сподели Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Пенсионният модел беше разрушен и половината пенсионери получават идентични пенсии без значение какви осигуровки са плащали, продължи той. Това е резултат от лов на гласоподаватели, който е ориентиран към мързеливите и глупавите, съобщи Васил Велев.

Според него същият резултат ще има, и в случай че минималната заплата стане 50 на 100 от междинната - половината служащи ще получават идентични заплати, което ще кара хората, които знаят и могат повече, да работят по-малко.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР