Ценим високо усилията на България за опазването на външната граница

...
Ценим високо усилията на България за опазването на външната граница
Коментари Харесай

Председателят на австрийското НС: Ценим високо усилията на България за опазването на границата на ЕС

Ценим високо напъните на България за опазването на външната граница на Европейския съюз (ЕС). За нас България е значим сътрудник. Това сподели ръководителят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка при визитата си на българо-турската граница в региона на граничния контролно-пропускателен пункт „ Капитан Андреево “ през днешния ден.

Той бе придружаван от ръководителя на Народно заседание Росен Желязков, по чиято покана е у нас. Хилядите опити за незаконно прекосяване у нас, които бяха представени и които са предотвратени, демонстрират, че предизвикването е голямо и това е общоевропейски ангажимент, уточни Желязков. Вярвам, че ще бъде оценено, че се оправяме по най-хубавия вероятен метод благодарение на нашите сътрудници от Европейски Съюз, уточни той.

Българската страна се оправя извънредно сполучливо с противодействието на незаконната миграция, означи и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Той регистрира доста нарастване – с над 75 %, на наказателните производства, свързани с трафика на хора и с 30% на неоправдателните присъди.

От началото на годината 158 000 са пробвалите да преминат незаконно границата ни от Турция, сподели пред австрийския посетител зам.-директорът на „ Гранична полиция “ Радослав Кулеков. Допреди няколко седмици опитите за нерегламентирано влизане бяха по 1500 на денонощие, добави той. След извършени диалози с турската страна те спаднаха доста, регистрира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Коцев.

Кулеков разясни, че от следващата година защитата на браздата ще се прави и с дронове. Подготвя се също по този начин план за покриване с видеонаблюдение на 110 километра от границата. Кулеков описа още, че мигрантите са извънредно нападателни и се пробват по всевъзможен вероятен метод да преодолеят оградата.

Соботка и Желязков посетиха сектор от сухоземната държавна граница с Турция, където разгледаха инженерното възпрепятстващо оборудване и системите за наблюдаване. Те бяха осведомени с активността на „ Гранична полиция “ от зам.-директора на институцията Радослав Кулеков, както и с контрола и ограниченията за попречване на опитите за нелегално влизане в България.

След това Росен Желязков и Волфганг Соботка посетиха граничния пункт „ Капитан Андреево “, с цел да следят в действително време обработването на документите и осъществяването на граничния надзор на преминаващите транспортни средства и лица.

Програмата на Волфганг Соботка продължава през днешния ден следобяд в София.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР