Цената за минута разговор и SMS от предплатена програма отпадат

...
Цената за минута разговор и SMS от предплатена програма отпадат
Коментари Харесай

Предплатени мобилни услуги отпадат от новата потребителска кошница

Цената за минута диалог и SMS от предплатена стратегия отпадат от потребителската кошница. Това стана ясно след актуализиране на последната от Националният статистически институт (НСИ), оповестява Българска телеграфна агенция.

Актуализирането се прави на база на потреблението на артикули и услуги от семействата през миналата година, уточни ръководителят на Национален статистически институт доктор Атанас Атанасов.

По думите му стоките и услугите са с една по-малко от предходната година - 852. Той добави, че са отпаднали 4 артикули и са добавени 3 нови.

Нови са да вземем за пример апарат за здравословно готвене и новите типове фотоапарати, а в това време от потребителската кошница отпада малкият стилен модел дигитален фотоапарат, който съвсем не се употребява към този момент.

Наред с това са обновени разновидности на билети за трен в разнообразни дестинации, следени вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги. През 2024 г. се възнамеряват над 40 000 регистрации на цени месечно в регионалните градове на страната. По този метод всеки месец изчисляваме национална инфлация и съгласуван показател, който служи за съпоставяне с останалите страни от Европейски Съюз и е аршин за влизането на България в Еврозоната, уточни още доктор Атанасов.

Той добави, че подготовката за изчисляването от Национален статистически институт на районната инфлация ще отнеме най-малко една година. Шефът на института съобщи, че от началото на 2024 година Национален статистически институт е почнал да подписва съглашения с огромните хранителни вериги, които са се съгласили да дават детайлна информация всяка седмица. В момента се създава логаритъм за обработка на тези данни, защото става дума за огромен размер информация от всеки огромен търговец, които би трябвало да бъдат обработени по подобаващ метод.

През миналата година Национален статистически институт е провел 283 статистически проучвания, а другите органи на статистиката - още 58, добави доктор Атанасов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР