Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва с 1,5%

...
Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва с 1,5%
Коментари Харесай

Златото поскъпна над 1980 долара за тройунция

Цената на златото в четвъртък сутринта се повишава с 1,5% до 1980 $ за тройунция, демонстрират данните от днешната борсова търговия. Пазарите правят оценка резултатите от съвещанието на Федералния запас на Съединени американски щати (FRS) и прогнозите за динамичността на главния лихвен %.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се усили с 32,6 $, или с 1,67%, до 1982,20 $ за тройунция.

На спот пазара скъпоценните кюлчета се търгуват по 1982,56 $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Майските фючърси за среброто в това време нарастнаха с 1,54% до 23,137 $ за унция.

Златото е подкрепено от сигналите на Фед за неговите проекти във връзка с лихвените проценти, защото това се отразява в цената на $, към който цената на благородния метал е сензитивна. Традиционно по-меките настройки към паричната политика на американската централната банка възпира курса на $, което прави златото по-достъпно при покупка в друга валута.

В сряда Фед увеличи главния лихвен % с 25 базисни пункта, както се очакваше, до 4,75-5% годишно. Регулаторът също предвижда понижаване на лихвите към края на 2024 година, само че не чака понижение тази година.

Според CME Group 61,9% от анализаторите предвиждат, че базовия лихвен % на Фед ще остане неизменен през май, а 38,1% от тях- нарастване с още 25 базисни пункта. По този метод пазарите чакат, че Фед може да прекъсне цикъла на покачвания, който стартира през март предходната година, през което време регулаторът увеличи лихвата девет пъти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР