Цената на златото, тласната нагоре заради все по-големите опасения за

...
Цената на златото, тласната нагоре заради все по-големите опасения за
Коментари Харесай

За първи път от година златото поскъпна над 2000 долара, ръст и при криптовалутите

Цената на златото, тласната нагоре поради все по-големите опасения за банковия бранш след придобиването на " Креди сюис " (Credit Suisse) от Ю Би Ес (UBS), е надвиши през днешния ден символичния предел от 2000 $ за унция, съобщи Франс прес.
Прочетете още
След като през днешния ден акциите на огромните европейски банки се сринаха на борсата поради придобиването на " Креди сюис ", вложителите, опасявайки се от верижна реакция, са се насочили към златото, което е обичайно леговище.

След банкрута на американската банки " Силикон вели банк " (Silicon Valley Bank) преди 10 дни цената на златото на финансовия пазар е скочила с близо 9 на 100.

Златото е мина прага от 2000 $ единствено два пъти в последните години - през август 2020 година в разгара на пандемията от КОВИД-19, когато е достигнало исторически връх от 2075,47 $ и през март 2022 година през първите седмици на нашествието на Украйна в Русия.

Златото е " доста привлекателно в интервал, в който притежателите на големи сметки във банкрутирали банки се питат какъв брой от средствата си биха могли да възстановят ". Това разяснява Рупърт Роулинг, анализатор за платформата за търговия с благородни метали " Кинезис мъни " (Kinesis Money).

Освен това вложителите се питат дали централните банки, които покачват лихвите си от доста месеци, с цел да се борят против инфлацията, няма да са принудени да понижат оборотите поради проблемите, които основават на банковия бранш.

При сходен случай по-ниски съществени лихви на към момента мощна инфлация към момента биха могли да са от изгода на златото, съобщи Българска телеграфна агенция.

Други активи, които през годините са се възползвали от ниски лихви и приток на ликвидност на пазара, само че са потърпевши през последните месеци от по-строгата парична политика, са акциите на софтуерните колоси и биткойнът. При последните борсови сесии обаче цената им е скочила.

Биткойнът да вземем за пример се е повишил с над 5 на 100 през уикенда, с цел да доближи през днешния ден 28 456 $, което е връх от юни 2022 година.

Непостоянната криптовалута обаче продължава да е с близо 60 на 100 под рекордната си стойност през 2021 година – 68 9992 $.

Както и при златото, погледите на пазара ще са ориентирани към Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, с цел да се види какво ще се случи на съвещанието във вторник (21 март) и сряда (22 март).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР