Цената на златото на световния пазар през последните седмици скочи

...
Цената на златото на световния пазар през последните седмици скочи
Коментари Харесай

Цената на златото на световните пазари - най-висока от 6 години насам

Цената на златото на международния пазар през последните седмици скочи до най-високите си равнища от август 2013 година насам, на фона на възходящото търсене на безвредни активи. Ако тази наклонност се резервира, цената на скъпия метал може да надмине 1500 $ за унция, настояват специалисти, представени от РИА Новости.

" Цената на златото демонстрира внезапно повишаване, зад което стоят фундаментални, спекулативни и механически фактори, които набират мощ за продължение на възходящия тренд ", сподели Роман Антонов, основен анализатор в Promsvyazbank. Според него забавянето на бизнес интензивността, международната търговия и растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати единствено ще дадат подтик, който ще добави неустойчивост на фондовите пазари и ще поддържа котировките на метала.

Цената на златото на международния пазар нараства бързо от началото на 2000 година От февруари 2001 година до май 2006 година цената се увеличи съвсем тройно - от 255 $ до 732 $ за унция, след което последва кратковременен спад, само че от 2007 година до септември 2011 година цената му се утрои.

Абсолютният исторически най-много бе доближат през септември 2011 година - $1,923.7 за унция, само че след година златото влезе в нескончаем цикъл на спад - минимумът доближи $1,045 през декември 2015 година

Миналата седмица цената се увеличи до равнищата от август 2013 година - вложителите го купиха за хеджиране на рисковете. " Сутринта на 21 юни тройунция злато се търгуваше на 1 409 $, като по този метод реализираше най-амбициозната ни цел ", съобщи старши анализаторът от „ Алпари “ Анна Бодрова. Според нея възможностите за продължение на позитивната динамичност остават, а нова цел може да бъде равнище от 1435 $ и даже 1500 $ в дълготраен проект.

„ В дълготраен проект поддръжката за пазара на злато идва от общия спад на доверието в политическите институции по света, в икономическата и финансовата система, от идна предстояща криза и общата обезценка на валутите. 1600 $ ще доближи цената ", обобщават анализатори. А някоидори са уверени, че в случай че цената премине 1 500 $, то тогава може да стигне и 1700 $ за унция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР