Цената на земята в Чехия продължава да расте. В края

...
Цената на земята в Чехия продължава да расте. В края
Коментари Харесай

Още по-скъпа земя в Чехия

Цената на земята в Чехия продължава да пораства. В края на ноември 2017 година междинната пазарна стойност на декар е била 1080 USD, което е с 15% по-скъпо в съпоставяне със същия месец на 2016-а. „ Скокът” сред 2015 година и 2016 година е 25.5%, което е най-голямото нарастване за последните 13 години, напомнят анализатори. Най-скъпо се търгува обработваемата земя в Оломоуц, а най-евтино – в районите Либерец и Мовария.

Колко ще продължат да порастват цените никой не се наема да предвижда. Държавата обаче към този момент е подготвена с ограниченията по ограничение повишаването на този тип парцели. Едно от тях е даването на преференциални права на земеделците при покупка на земя. Налице са и други ограничения, които чакат утвърждение от чешкия парламент. Ако всички те бъдат утвърдени и влязат в действие, то се чака спад в цената на земята. Растящите лихви по заемите, Брекзит и неразбираемото бъдеще на евросубсидиите могат да повлияят негативно на търсенето на този тип парцели.

През 2018 година се чака закъснение растежа на повишаване на земята спрямо последните три години. Още през идната година се чака застоялост вследствие на законодателните промени.

За момента ограничаване за покупка на земя от страна на чужденци в Чехия няма. Тя може да се придобива както от земеделци, по този начин и от вложители, които не се занимават със селско стопанство. Броят на първите обаче може да нарасне, защото вторите са внимателни при вложения на пазар, на който не може да се дефинира по нататъшното развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР