Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ се срина под 200 лева

...
Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ се срина под 200 лева
Коментари Харесай

Шофьорите доволни след тази новина за Гражданска отговорност

Цената на застраховката „ Гражданска отговорност “ се срина под 200 лв. единствено за един месец. Тенденцията е почнала от края на февруари. Най-ниската цена е паднала с към 30 лв., оповестява Телеграф.

През януари най-евтината лавица струваше 252 лв.. Сега цената е паднала към този момент до 223 лв..

Тази стойност важи за най-масовия тип автомобил със софийска регистрация, каран от 35-годишен лидер с над 5-годишен опит зад кормилото.

Реалното поевтиняване обаче е още по-голямо от това, което демонстрира калкулаторът, тъй като, когато човек отиде на място да подписва полицата, му се оферират отстъпки. „ Една компания даваше преди 4% отстъпка за нов клиент, в този момент тази отстъпка е към този момент 19% “, уточни специалист на управителна позиция в застрахователния отрасъл.

Според различен експерт от бранша цените са се сринали с 25-30%. Той съобщи, че всичко е почнало от една компания, която води доста нападателна политика и смъква цените.

Предполага се, че тя цели бързо да събере пари поради голям брой искания за погашение на компенсации в чужбина. В резултат на ниските цени пазарният ѝ дял в границите на към година е повишен от 18% на 26,5% по данни от средата на февруари.

Предполага се, че все още този пазарен дял към този момент приближава една трета, защото, когато клиентите избират при кой осигурител да сключат „ Гражданска отговорност “, се водят главно от ниската цена.

Не е единствено една компания, най-малко още три смъкват нападателно цените, като гледат една от друга, съобщи осигурителен началник.

Експертите са обезпокоени, че всичко това може да дестабилизира пазара, защото присъжданите от съдилищата заплащания по вреди непрекъснато се усилват. Отделно разноските порастват и поради актуализиране на цените на сервизите. За потребителите може да наподобява преференциално. Но цените би трябвало да са рационални, с цел да се обезпечи ликвидност, показаха специалистите.

Застрахователите приканиха да се намеси Комисията за финансов контрол, която може с насилствена административна мярка да върне старите цени, в случай че реши, че те не покриват риска.

Данните, огласени през вчерашния ден от Асоциацията на българските застрахователи, сочат, че изплатените компенсации по линия на застраховката „ Гражданска отговорност “ към 31 декември 2021 година възлизат на близо 700 млн. лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР